Geheugentraining

Vergeetachtigheid is geen verschijnsel dat onlosmakelijk is verbonden met het ouder worden. Het is ook niet iets als een ziekte die over je komt en waarvan je moet zeggen: ”Ik moet het maar accepteren, er is immers niets aan te doen.” De laatste jaren is een aantal methoden ontwikkeld die tot doel hebben het geheugen te trainen.

De oefeningen zijn meestal toegespitst op het opnemen van informatie en het weer oproepen en weergeven ervan. Daarbij gaat het meestal om alledaagse zaken als het onthouden van telefoonnummers, autonummers en boodschappen.

Geheugentraining

Dergelijke geheugentrainingen zijn vooral bestemd voor ouderen. De oude dag betekent voor sommigen dat zij hun geheugen minder gebruiken. Eenzaamheid door verlies van personen uit familie of omgeving kan leiden tot minder interesse en activiteiten. En juist mensen met weinig of degenen zonder hobby’s blijken last te hebben van vergeetachtigheid.

Onnodige angst voor dementie en angst niet voor vol aangezien te worden blijken ook vaak de oorzaak te zijn van toenemende vergeetachtigheid. Bij ieder gemaakte ”fout” neemt het vertrouwen in het geheugen af.

Men durft bijvoorbeeld in gezelschap niet meer te praten uit angst iets te vertellen wat al gezegd is. Deze mensen trekken zich terug en vermijden gesprekken. Het vertrouwen in de eigen vaardigheden neemt af.

Hierdoor neemt vergeetachtigheid onnodig toe. De oudere en zijn omgeving versterken elkaar in een negatief beeld dat gebaseerd is op foute veronderstellingen over een falend geheugen of beginnende dementie.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips