Wat te doen bij hoofdpijn?

We hebben allemaal wel eens hoofdpijn. De meeste hoofdpijnen zijn onschuldige, voorbijgaande ongemakken, die we nadat de pijn is weggetrokken meestal weer vergeten zijn. En het gebeurt vaak, dat een hoofdpijn vrijwel even snel weer verdwijnt als hij is opgekomen.

Pijn in het hoofd kan ook een symptoom zijn van een gevaarlijker en ernstiger medisch probleem. Als u last hebt van aanhoudende hoofdpijn of een hoofdpijn hebt die volgens u “de ergste is die u ooit hebt gehad”, bespreek dit dan met uw huisarts. Hieronder volgen enkele van de meest algemene oorzaken van pijn in het hoofd.

Migraine. Een intense hoofdpijn, vaak overwegend aan een kant van het hoofd en eventueel vergezeld van misselijkheid en overgeven, kan het gevolg zijn van migraine. Migraine is vaak een kloppende pijn en kan een paar uur tot een paar dagen duren. Een ander algemeen symptoom van migraine is lichtflitsen of zwarte of blinde plekken in het gezichtsveld. De meeste mensen met een migraine-aanval zullen helder licht liever vermijden.

Migraine kan een verstoring betekenen voor de dagelijkse activiteiten en is erg pijnlijk, maar niet levensbedreigend. Er zijn ook geen aanwijzingen dat deze aanvallen tot andere ziekten of aandoeningen kunnen leiden. Als u denkt dat u migraine hebt, laat u dan onderzoeken door uw huisarts om eventueel andere, ernstiger kwalen uit te kunnen sluiten. Uw arts kan een behandelingskuur opstellen waarmee deze hoofdpijnen kunnen worden voorkomen, of dat bij latere klachten kan worden gevolgd.

hoofdpijn

Hersenvliesontsteking. Hoofdpijn die vergezeld gaat van koorts, overgeven, verwardheid, of slaperigheid, en eventueel een stijve nek, kan wijzen op hersenvliesontsteking (meningitis). Deze gevaarlijk ziekte is een ontsteking van de vliezige bekleding die het hersenweefsel omgeeft.

Omdat langdurige schade kan ontstaan als hersenvliesontsteking niet wordt behandeld, moet onmiddellijk spoedhulp worden ingeroepen. Cerebrale of subarachnoïdale bloedingen. Een bloeding in de hersenen kan worden aangegeven door een reeks symptomen. Daartoe behoren: Plotselinge, hevige hoofdpijnen, vaak vergezeld van braken. Verslechtering van het gezichtsvermogen, de spraak of het gevoel gedurende minuten of uren. Plotselinge zwakte van of gevoelloosheid in een arm of been of in een arm en een been die zich al dan niet tot het aangezicht uitstrekt. Acuut intreden van dubbel zien, onduidelijk spreken, vertigo (het gevoel dat de wereld ronddraait), niet kunnen coördineren, of moeite met slikken. Bewustzijnsverlies kort na het begin van de hoofdpijn. Laat onmiddellijk spoedhulp komen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips