Wat te doen bij een slangenbeet?

De meeste Europese slangen zijn niet giftig, maar omdat enkele wel giftig zijn, doet u er beter aan ze niet op te pakken of er mee te spelen. Als iemand door een slang is gebeten, is het belangrijk vast te stellen of die slang giftig is.

De meest voorkomende gifslang in Europa is de adder, die zelden langer is dan 60 centimeter en een brede kop heeft die zich duidelijk van de romp afzet. De top van de snuit is afgeplat en de kleur varieert van grijs tot bruinachtig rood en kan zelfs vrijwel zwart zijn. Op de rug bevindt zich een markante zig-zag tekening. Voor in de bek bevinden zich twee oprichtbare tanden die het gif injecteren. De beet is zelden dodelijk.

wat te doen bij een slangenbeet

Veel gifslangen behoren tot het geslacht van de groefkopadders (Crotalidae), die zoals de naam zegt, gekenmerkt worden door een groef tussen de neusgaten en de elliptische ogen. De kop is driehoekig en onderscheidt zich eveneens duidelijk van het lichaam. Tot deze soort behoren bijvoorbeeld de ratelslangen.

Spoedbehandeling.
Als de slang niet giftig was, spoel de beet dan grondig uit en verbind de wond. In het algemeen is een dergelijke slangenbeet meer schrikaanjagend dan gevaarlijk. Als u echter vermoedt dat de beet van een gifslang is, volg dan deze aanwijzingen:

Blijf na de beet zo kalm en stil mogelijk. Ga rustig liggen en houd, als dat mogelijk is, de gebeten plek lager dan het hart. Deze positie beperkt het doorstromen van het gif.

Als het gebied rond de beet van kleur verandert, begint op te zwellen, of pijn gaat doen, was de slang waarschijnlijk giftig. Als in de arm of het been is gebeten, leg dan zo’n 5 centimeter boven de beet een strak verband aan (tussen de beet en het hart). Dit zorgt ervoor dat het transport van het gif langzamer verloopt. Het verband moet strak genoeg zitten om de bloedstroom vlak onder de huid te vertragen, maar niet zo strak dat de bloedcirculatie in de arm of het been helemaal stopt. Verwijder deze bandage niet; dat doet de arts wel.

Als de beet in het afgelopen kwartier is gebeurd en u weet zeker dat het een gifslang was, maar u kunt niet binnen twee uur in een ziekenhuis zijn, maak dan met een steriel scheermesje of een ander mes een snee van een halve centimeter diep door elk van de afdrukken van de giftanden. Zorg dat die sneden in de lengterichting van het been of de arm lopen (en niet in de dwarsrichting).

Zuig dan met een geschikt hulpmiddel (een buisje) het gif uit de wond, maar doe dat niet direct met de mond. Het gif kan dan via de slijmvliezen opgenomen worden wat zwellingen in de mond veroorzaakt!
Zorg voor medische spoedhulp.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips