Verzorging van kleine wondjes

Voor gewone, dagelijkse snij- en schaafwondjes is het meestal niet nodig om naar een EHBO-afdeling of spoedgevallendienst te gaan, maar een juiste verzorging ervan is essentieel om infectie en andere complicaties te voorkomen. De volgende richtlijnen zijn nuttig bij het verzorgen van gewone wondjes.

Stelp het bloeden. Als een snij- of schaafwond een beetje bloedt, zal dat meestal binnen een paar minuten vanzelf stoppen. Gebeurt dat niet, druk dan op het wondje met een compres van verbandgaas of een schone doek.

Doorbloeden. Als het bloeden blijft aanhouden, als het bloed gutst of blijft stromen nadat een paar minuten druk op de wond is uitgeoefend, is spoedhulp noodzakelijk. Zorg voor onmiddellijke medische hulp.

verzorging van kleine wondjes

Houd de wond schoon. Was het gebied rond de wond met water en een beetje milde zeep en verwijder met zorg al het vuil of gruis (als er vuil in de wond vastzit, raadpleeg dan een arts). Dep de wond droog met een schone doek. Eventueel, kunt u een desinfecterend gaas aanbrengen dat u bij de drogist of apotheek kunt kopen. Bedek de wond met een beschermend verband, tenzij het om een snee of schaafwond in het gezicht gaat. Verbind in dat geval de wond niet, maar breng een antiseptisch (desinfecterend) gaas aan, bijvoorbeeld een jodiumhoudend vaselinegaas (betadinegaas).

Zijn hechtingen nodig? Bij een diepe, gapende of onregelmatige wond kunnen enkele hechtingen nodig zijn om de wond dicht te houden, zodat die voorspoedig geneest. Eén of twee zwaluwstaartjes (hechtpleisters) kunnen voldoende zijn om een kleine snee dicht te houden. Maar als de wond niet gemakkelijk kan worden gesloten, ga dan naar een arts. Als de wond op de juiste wijze wordt gedicht, blijft ook het litteken kleiner.

Nazorg. Verschoon het verband tenminste één keer per dag en zorg ervoor dat het gebied rond de wond schoon en droog blijft.

Waarschuwingstekens. Als een wond ontstoken raakt, dat wil zeggen als die rood wordt en pijnlijk is bij aanraking, of als er pus of ander vocht uitkomt, raadpleeg dan de huisarts. Er kan een infectie zijn ontstaan die extra behandeling en verzorging vereist.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips