Hoe werkt de heimlich handgreep?

U hebt vast wel eens op de televisie of op posters gezien hoe de Heimlich handgreep wordt uitgevoerd, maar herinnert u zich dat nog? De handgreep gaat als volgt:

heimlich handgreep voorbeeld

Degene die aan het stikken is moet rechtop gaan staan of zitten. Ga achter het slachtoffer staan en sla uw armen rond zijn middel. Laat hem licht voorover buigen. Maak van uw ene hand een vuist en plaats die iets boven de navel van het slachtoffer. Pak de vuist met uw andere hand stevig beet en druk hard op de buik. Maak vervolgens een snelle opwaartse beweging, alsof u de persoon van de grond wilt tillen. Dit werkt het beste. U veroorzaakt op deze manier een plotselinge ademstoot waardoor het voorwerp loskomt. Herhaal, indien nodig, de Heimlich handgreep net zo vaak totdat het stuk voedsel of de andere blokkering uitgehoest wordt. Deze techniek is genoemd naar de arts die hem heeft bedacht.

heimlich handgreep toepassing

Toepassing van de Heimlich handgreep op uzelf. Als u zelf dreigt te stikken, kunt u een variant van de Heimlich-handgreep op uzelf toepassen. Plaats een vuist boven uw navel. Pak de vuist met de andere hand stevig beet en leun voorover over een hard oppervlak (de rugleuning van een stoel is prima). Druk met een ruk uw vuist naar binnen en naar boven. Heimlich handgreep bij een zwangere vrouw of een zwaarlijvig iemand De buik van een zwangere vrouw of de buikstreek van iemand die veel te zwaar is, kan het uitvoeren van een opwaartse stoot in de bovenbuik verhinderen. In dat geval kan een andere variant van de Heimlich-handgreep worden toegepast.

Plaats uw handen hoger om de romp van het slachtoffer: grijp hem niet vlak boven de navel, maar sla nu uw armen vlak onder het borstbeen om hem heen, iets hoger dan waar de onderste ribben samenkomen. Voer de handgreep verder uit zoals aangegeven: druk hard in de borst met een snelle omhooggerichte beweging, herhaal de greep, totdat de brok voedsel of de andere blokkade los is gekomen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips