Hoe stop je een ernstige bloeding?

Om het ernstig bloeden van een letsel te stoppen moet u de volgende stappen nemen:
Leg het slachtoffer neer. Wanneer dat mogelijk is, moet zijn hoofd iets lager, en moeten zijn benen juist iets hoger liggen dan zijn romp. In deze positie is de kans kleiner dat hij flauwvalt, doordat zo meer bloed naar de hersenen stroomt. Leg de plek die bloedt wat hoger als dat mogelijk is. Een gewonde hand wordt bijvoorbeeld hoger gehouden dan het hart. Hierdoor wordt de bloedstroom naar de hand verminderd. Verwijder alle duidelijk voor de hand liggende ongerechtigheden en vuil uit de wond. Verwijder echter geen objecten die in het slachtoffer zijn gedrongen. Onderzoek de wond op dit moment nog niet en probeer hem ook nog niet schoon te maken. Uw eerste zorg moet zijn het bloedverlies te stoppen.

Druk direct op de wond met een kussentje steriel verband, een schone doek, of bij gebrek aan beter met een kledingstuk. Als er niets anders beschikbaar is gebruik dan uw hand. Blijf druk uitoefenen tot het bloeden stopt. Wanneer dat het geval is, leg dan een stevig verband aan en plak dat vast met pleister. Als u niets anders hebt, neem dan een schoon stuk laken of doek.

ernstige bloeding

Als de wond door blijft bloeden en bloed sijpelt door het verbandgaas of door het andere materiaal waarmee u op de wond drukt, verwijder het dan niet, maar leg er nog meer absorberend materiaal op. Als het bloeden met het direct uitoefenen van druk niet stopt, is het waarschijnlijk nodig om druk uit te oefenen op de belangrijkste slagader die het gebied rond de wond van bloed voorziet. Bij een wond aan de hand of de onderarm kunt u bijvoorbeeld de hoofdslagader in de bovenarm tegen het bot drukken. Houd uw vingers plat en blijf met uw andere hand druk op de wond zelf uitoefenen. Immobiliseer het gekwetste lichaamsdeel als het bloeden eenmaal is gestopt. Laat het verband op zijn plaats zitten en zorg dat de gewonde zo snel mogelijk de eerstehulpafdeling bereikt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips