Hoe gebruik je een thermometer?

Er zijn verschillende manieren om uw temperatuur op te nemen, maar u hebt daarbij steeds een thermometer nodig. De traditionele thermometers voor oraal of rectaal gebruik zijn glazen buisjes die een kolom kwik bevatten. Als het kwik door uw lichaamswarmte warmer wordt, zet het uit en stijgt het in de kolom.

Koortsthermometers hebben een lang dun uiteinde waarin zich kwik bevindt. Ze worden gebruikt voor het opnemen van de temperatuur in de mond, de endeldarm (het rectum) of onder de oksel (okselthemperatuur of axillaire temperatuur). Er zijn ook elektronische en temperatuurstripthermometers. Als u een thermometer koopt, zoek er dan een uit die gemakkelijk is af te lezen en waarbij de gradenverdeling duidelijk is aangegeven. De thermometer moet altijd geijkt zijn, dat wil zeggen gecontroleerd op de juiste temperatuurweergave.

Zorg ervoor dat de kwikkolom helemaal omlaag bij het reservoir is voordat u de temperatuur opneemt. Houd daartoe de thermometer aan het boveneind stevig vast en sla hem met een draai van uw pols een paar keer af (omlaag). Was daarna de thermometer af in koud water. Om de thermometer af te lezen, moet u hem vlakbij het licht houden en langzaam ronddraaien totdat u de zilveren kolom van het kwik ziet.

Hoe gebruik je een thermometer

Bij volwassenen en kinderen ouder dan 7 jaar wordt de temperatuur soms via de mond opgenomen. Het uiteinde van de thermometer wordt dan onder de tong gestoken, waarna de mond wordt gesloten. Na twee of drie minuten kunt u de thermometer uit de mond nemen en aflezen.

De temperatuur van kinderen die jonger dan 7 jaar zijn, wordt meestal opgenomen door de thermometer onder de oksel te steken, waarna het kind zijn armen over zijn borst moet kruisen. Neem na drie minuten de thermometer uit en tel een halve graad Celcius op bij de afgelezen waarde. Voor jonge kinderen wordt de thermometer meestal rectaal gebruikt. Steek de thermometer ongeveer 2,5 centimeter in het rectum van het kind, waarbij u, indien nodig, met uw arm het kind omlaag houdt. Laat een thermometer in een baby nooit los, omdat als de baby zich omdraait de thermometer dieper in het rectum kan komen en letsel kan veroorzaken. Verwijder de thermometer na twee of drie minuten en trek van de afgelezen waarde een halve graad Celsius af om de juiste temperatuur te vinden.

Spoel de thermometer af in koud water of alcohol, nadat u iemands temperatuur hebt opgenomen.

Nieuwere thermometers zijn de digitale thermometer en die welke zeer snel de temperatuur opneemt op het trommelvlies. Zij maken het meten van koorts bij jonge kinderen of zware zieken eenvoudiger.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips