Het voorkomen van een vergiftiging

Vooral kleine kinderen lopen het gevaar van een vergiftiging; ze zijn grenzeloos nieuwsgierig en hun lichaam is zo klein, dat betrekkelijk weinig vergif al schade kan doen. Bovendien steken de meeste kleine kinderen alles wat ze vinden in hun mond.

voorkomen van een vergiftiging

Houd vergiften buiten bereik

Schijnbaar onschuldige producten als schoensmeer, nagellak, en nagellak-remover kunnen gevaarlijk zijn. Maak er bij u in huis een vaste regel van om alle gevaarlijke dingen hoog in kasten en liefst achter slot te bewaren. Gebruik hoge plaatsen in de keuken, bijkeuken en de badkamer voor het bewaren van schoonmaakmiddelen en in de garage voor vergiften voor de tuin en gevaarlijke stoffen. Neem soortgelijke voorzorgsmaatregelen in schuurtjes, kelders en andere ruimten waar dergelijke gevaarlijke middelen worden bewaard.

Huishoudmiddelen

Dit zijn enkele voorbeelden van gewone, maar potentieel gevaarlijke giftige stoffen in en rond het huis: alle soorten alcohol; vrijwel alle schoonmaakmiddelen, vooral die welke chloorbleekmiddelen, ammonia en oplosmiddelen bevatten; toilet- en afvoerreinigers (de laatste bevatten vaak een loog); cosmetica, verf en verfproducten, zoals terpentine en verdunner; en meubel- en boenwas.

Tuin- en garageproducten

Veel mensen gebruiken chemicalische stoffen voor het bestrijden van ongedierte in en rond de woning. Insectenverdelgers, rattenkorrels, stuifzwavel en andere chemische stoffen zijn heel gewoon en als de gebruiksaanwijzingen worden gevolgd, tamelijk veilig. Maar wanneer ze worden ingeslikt zijn ze allemaal vergiftig, evenals brandstoffen (benzine, diesel) en smeerolie, onkruidverdelgers, en bloemen-, tuin- en onkruidsprays.

Geneesmiddelen

Aspirine, paracetamol, geneesmiddelen op recept, middelen tegen hoesten, tegen verkoudheid en allerlei andere medicijnen kunnen ook gevaarlijk zijn.

vergiftiging

Plak op alle vergiften een etiket

Voorzie elk vergif van een etiket. Als u een vergif in een andere dan de oorspronkelijke verpakking bewaart, plak dan op de fles of pot een duidelijk etiket. Het woord ‘vergif’ moet heel opvallend worden aangebracht. Gebruik voor het bewaren van giftige stoffen nooit flessen, dozen en andere verpakkingen waarin kindervoedsel of andere bekende verpakkingen waarin levensmiddelen hebben gezeten. Kleine kinderen (maar ook anderen) zullen al gauw denken dat ze nog de eetwaar of drank bevatten en de inhoud ervan opeten of drinken.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips