Wat is gewrichtspijn?

Bij gewrichtspijn zijn je lichaamsgewrichten opgezwollen. Het kan ook dat ze pijn doen. Door de pijn kan je een gewricht minder goed bewegen en dit beperkt je in je dagelijkse bezigheden. Gewrichtspijn kan acuut of chronisch zijn. Acute gewrichtspijn komt plotseling op en verdwijnt ook weer plotseling. Chronische gewrichtspijn komt langzaam op en houdt langdurig aan.

Meestal is een slechte lichaamshouding de oorzaak van gewrichtspijn, maar de klacht kan ook door iets anders ontstaan.

Je gewrichten

Je gewrichten zijn de ‘scharnierpunten’ tussen je botten. Ze bevinden zich op verschillende plekken in je lichaam, zoals je rug, schouders, ellebogen, handen/vingers, polsen, knieën, heupen, enkels en tenen. Je gewrichten bevatten een laagje kraakbeen en vocht. Hierdoor kunnen de verschillende delen van de gewrichten soepel langs elkaar schuiven.

Veel mensen in Nederland hebben last van gewrichtsklachten, vooral ouderen. De oorzaak van de klachten ligt dan bij een gewrichtsziekte, zoals reuma of artrose. Ook jongere mensen hebben regelmatig last van gewrichtspijn. Bij hen ligt de oorzaak vaak bij sportblessures of overbelasting.

Wat zijn de oorzaken van gewrichtspijn?

Door verschillende oorzaken kunnen je gewrichten minder goed werken. Gewrichtspijn is geen ziekte of aandoening. Het is een klacht die bij veel aandoeningen ontstaat. Gewrichtspijn kan dan ook diverse oorzaken hebben, zoals:

  • Een blessure, zoals een gescheurde meniscus
  • Slijtage aan het kraakbeen en de gewrichten, zoals artritis
  • Overbelasting van een gewricht
  • Ontstekingen in de gewrichten door een aandoening als reumatoïde artritis, acute reuma of jicht

Wat zijn de symptomen van gewrichtspijn?

Gewrichtspijn kan dus acuut of chronisch zijn. De pijn kan vanzelf overgaan, maar ook steeds erger worden. Vaak gaan gewrichtsklachten gepaard met de volgende symptomen:

  • Stijfheid van een gewricht
  • Pijnklachten in een gewricht
  • Een zwelling in en/of rond het gewricht

Symptomen bij een ontsteking

Als een ontsteking de oorzaak is van de gewrichtsklachten, veroorzaakt door jicht, acute reuma of reumatoïde artritis, dan kunnen de volgende klachten ook optreden

  • Koorts, misselijkheid of andere ziekteverschijnselen
  • Roodheid rond het gewricht
  • Verhitte huid rond het gewricht

Als je last hebt van de drie bovengenoemde symptomen dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Hoe stelt de huisarts de diagnose gewrichtspijn?

Als je met gewrichtsklachten naar de huisarts gaat, stelt deze je eerste een aantal gerichte vragen. Zo krijgt de arts een beter beeld van de aard en de ernst van je klachten en de factoren die de klachten veroorzaken. Naast vragen zal de arts een lichamelijk onderzoek verrichten. Hierbij:

  • Bekijkt hij de spieren rondom het pijnlijke gewricht
  • Zoekt hij naar zwellingen
  • Voelt hij of het gewricht warm is
  • Bepaalt hij de plaats van de pijn
  • Test hij de beweeglijkheid van het gewricht

Bloedonderzoek

Aan de hand van het lichamelijk onderzoek kan de arts je doorverwijzen naar het ziekenhuis voor een bloedonderzoek. Soms is het ook nodig om het vocht te onderzoeken dat zich in je gewrichtsholte bevindt. Zo kan een ontsteking worden opgespoord. Als de arts het vermoeden heeft dat er een gewricht is beschadigd dan kan het nodig zijn om röntgenfoto’s te laten maken.

Wie vormen er meer risico op gewrichtspijn?

Aangezien gewrichtspijn diverse oorzaken heeft, zijn er veel risicogroepen. Zo komen gewrichtsklachten door overbelasting weer vaker voor bij mensen die veel sporten of lichamelijk zwaar werk doen. Reuma kan een oorzaak zijn van gewrichtspijn. Risicogroepen voor vormen van reuma zijn onder meer:

  • Mensen met overgewicht: overgewicht kan druk uitoefenen op de gewrichten die het lichaamsgewicht dragen, zoals de knieën en de enkels.
  • Ouderen: als je ouder wordt, neemt het risico op artritis toe.
  • Mensen met een auto-immuunziekte
  • Mensen met erfelijke aanleg
  • Mensen met verzuring

Risicofactoren gewrichtspijn

Verder zijn er ook nog verschillende factoren die de kans op gewrichtspijn kunnen vergroten:

  • Roken: roken is schadelijk voor het gehele lichaam. De kans op stijve en pijnlijke spieren en gewrichten wordt er door vergroot.
  • Verwondingen: een eerder letsel vergroot het risico op gewrichtspijn. Verder leidt eerdere gewrichtsschade ook sneller voor pijnlijke gewrichten.
  • Zware lichamelijke arbeid: zware lichamelijke arbeid kan de kans op het krijgen van gewrichtsklachten vergroten.
  • Stress: stress kan ontstekingen in het lichaam veroorzaken. Deze ontstekingen leiden weer tot pijn en zwellingen in je gewrichten.

Hoe wordt gewrichtspijn behandeld?

Bij gewrichtspijn behandelt de arts de oorzaak van de klachten. Verder bestrijdt de arts de pijn en de andere klachten. Meestal krijg pijnstillers, zoals paracetamol, voorgeschreven. Om de klachten te beperken, is het belangrijk dat je alleen de voorgeschreven pijnstillers gebruikt.

Het is in ieder geval belangrijk dat je blijft bewegen. Soms kan dit onder begeleiding van een fysiotherapeut. Door te blijven bewegen, voorkom je dat de andere spieren verstijven of verzwakken.

Oorzaak gewrichtsklachten: ontsteking

Als je gewrichtspijn door een ontsteking wordt veroorzaakt, kan het zijn dat de arts je ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s) voorschrijft. De meeste mensen kiezen voor een crème die ibuprofen bevat, in plaats van een NSAID in tabletvorm. Een crème kun je op de pijnlijke plek aanbrengen. Meestal gaat dit niet gepaard met vervelende bijwerkingen. Als je een NSAID oraal inneemt, is de kans op bijwerkingen veel groter.

Oorzaak gewrichtsklachten: reuma

Wanneer je gewrichtsklachten veroorzaakt worden door een vorm van reuma dan kan het zijn dat de arts je medicatie voorschrijft, zoals reumaremmers die de pijn en ontstekingen verminderen. Verder kan een reumatoloog, fysiotherapeut of ergotherapeut je ondersteunen om beter te leren leven met reuma.

Oorzaak gewrichtsklachten: gewrichtsbeschadiging

Bij een beschadiging aan het gewricht kan het zijn dat een operatie noodzakelijk is. Bij sommige patiënten met gewichtsklachten aan de heup of de knie, wordt het gewricht vervangen door een kunstheup of kunstknie.

Wat is de prognose bij gewrichtspijn?

Of gewrichtsklachten verdwijnen of niet, ligt weer aan de oorzaak. Als een blessure of ontsteking de oorzaak is van de pijn dan gaan de klachten meestal vanzelf weer over.

Bij mensen met artrose of reuma zijn de gewrichtsklachten van chronische aard en worden ze na verloop van tijd vaak erger. Wel kunnen de klachten wat verminderd worden met pijnstillers, speciale medicatie en oefentherapie. Soms kan een operatie ook helpen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips