Drugs, mogelijkheden voor behandeling

Omdat de verslaafden meestal afwijzend staan tegenover therapeutische bemoeienissen is hun behandeling een moeilijke en ondankbare taak. Bij jongeren zal vooral getracht worden de gestoorde vertrouwensrelatie weer op te bouwen en ook de ouders te betrekken bij de behandeling. Verwijten en straf berokkenen meestal meer schade dan dat zij helpen. Terwijl bij lichtere gevallen de mogelijkheid van een ambulante behandeling kan worden overwogen, onder andere via het C.A.D. (Consultatiebureau voor Alcohol en Drugs) (vooral wanneer de patiënt zelf enig inzicht in zijn ziekte heeft), is bij vergaande verslaving in de regel opname in een psychiatrische kliniek voor een ontwenningskuur een onmisbaar begin van de behandeling. Behandeling op vrijwillige basis verdient daarbij de voorkeur.

Drugs

Gedwongen opname in een gesloten inrichting kan nodig zijn bij duidelijke verslaving en onder bepaalde voorwaarden (de patiënt vormt een ernstig gevaar voor zichzelf of zijn omgeving; hij is een storend element voor veiligheid en openbare orde). Dit geldt ook voor aan drugs verslaafde delinquenten. In bepaalde omstandigheden kan de situatie van een jeugdige verslaafde ook ingrijpen van de kinderbescherming rechtvaardigen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips