Transfusie

Transfusie is het overbrengen van bloed of bloedvervangende stoffen. Meestal wordt een indirecte transfusie toegepast van gekoeld bewaard, geconserveerd en in een bloedbank opgeslagen bloed. Na het aftappen van het bloed van de donor wordt een stof toegevoegd die de bloedstolling tegengaat. Het bloed wordt via een kunststof slang en een holle naald of kunststofcanule in een ader van de ontvanger (acceptor) gebracht, meestal in de arm.

 

Transfusie

Voordien is de bloedgroep van het toe te dienen bloed en het bloed van de ontvanger met de zogenaamde kruisproef gecontroleerd, om tolerantieproblemen of zelfs een transfusieshock te voorkomen. Een gevaar van transfusie is de overdracht van ziekten als hepatitis en aids. Vaak kan volledig bloed vervangen worden door plasma of een synthetisch vervaardigde plasma-expander. Eventueel kan eigen bloed toegediend worden, dat bijvoorbeeld voorafgaand aan een operatie is afgenomen. Dit wordt een autologe genoemd. Zie ook bloedgroep, rhesusfactor.

 

Een stoma: doorbreken van het taboe

In Nederland dragen zo’n 38.000 mensen een stoma, jaarlijks komen daar 7.000 bij. Toch is het onderwerp voor veel mensen een taboe. Lees daarom in ons dossier alles over een stoma.

Bekijk het dossier

- advertorial -
Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips