Patellofemoraal pijnsyndroom

Patella is de Latijnse benaming voor knieschijf. Femoraal staat voor “van het bovenbeen”. Aan de voorkant van je been zit de knieschijf. De spieren van het bovenbeen zitten met een pees vast aan de knieschijf. Hierdoor kun je je been buigen en strekken. Tijdens het buigen en strekken schuift de knieschijf over het kniegewricht heen. Als dit veel gebeurt kan er irritatie rondom het kniegewricht ontstaan. Hierdoor krijg je pijn onder of rondom de knieschijf. Dit wordt ook wel het patellofemoraal pijnsyndroom genoemd.  Het komt met name voor bij tieners en bij jong volwassenen. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

patellofemoraal-syndroom

Symptomen

Bij het patellofemoraal pijnsyndroom heb je pijn onder of rondom de knieschijf. Deze pijn wordt erger bij houdingen waarbij het been gebogen is, zoals knielen, hurken, traplopen en fietsen. De pijn neem af als het been gestrekt wordt en als het been rust krijgt. De knie kan dik en stijf aanvoelen. Meestal is er maar één knie pijnlijk, maar in sommige gevallen doen ze allebei pijn.

Oorzaak

Hoe het patellofemoraal pijnsyndroom precies ontstaat is niet bekend. Waarschijnlijk komen de klachten door overbelasting of verkeerde belasting van de knie. Daarnaast komt het vaker voor als de knie gekneusd is, bijvoorbeeld na een val of ongeluk.

Adviezen

De pijn aan de knieschijf kan in principe geen kwaad. Probeer naar je lichaam te luisteren en de pijn niet te forceren. Doe even wat rustiger aan met sporten. Als een bepaalde sport de pijn uitlokt is het verstandig om deze sport gedurende minimaal 4 weken niet of minder te beoefenen. Het is natuurlijk wel goed om in beweging te blijven. Een sport waarbij de knie vrijwel niet belast wordt is bijvoorbeeld zwemmen. Dit kunt u in de tussentijd doen om fit te blijven. Het is belangrijk om de spieren van het bovenbeen sterk te houden. Dit kun je doen door te gaan zitten of liggen met gestrekte benen en de benen om en om van de grond te tillen. Houdt het been ongeveer 10 seconden in de lucht. Met deze oefening train je de spieren van het bovenbeen. Als de klachten minder worden kun je rustig de activiteiten weer hervatten. Bouw het rustig op, zodat de knie er aan kan wennen en niet te snel overbelast raakt.

Het is niet nodig om medicijnen te nemen bij het patellofemoraal pijnsyndroom. U kunt eventueel wel paracetamol voor de pijn innemen. Indien de pijn zo heftig is dat paracetamol onvoldoende verlichting geeft is het verstandig om contact met de huisarts op te nemen.

Beloop

De klachten aan de knie kunnen vaak lang aanhouden. Meer dan de helft van de mensen heeft na één jaar nog steeds pijn klachten. Uiteindelijk gaan de klachten wel vanzelf over. Er is geen operatie mogelijk om de klachten te verlichten. U kunt wel naar een fysiotherapeut gaan om oefeningen aan te leren. Zij kunnen precies vertellen welke oefeningen u het best wel en niet kunt doen. Het is per persoon verschillend welke oefeningen het best zijn. De fysiotherapeut zal een individueel plan met u opstellen om zo snel mogelijk de pijnklachten te verlichten.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips