Gescheurde achillespees

Een gescheurde achillespees, in medische termen ook wel een achillespeesruptuur genoemd, is een gehele of gedeeltelijke scheuring van de achillespees. Aangezien de achillespees de kuitspieren aan het hielbeen verbindt, vervult deze pees een belangrijke functie bij het lopen. Een gescheurde achillespees leidt dan ook tot een beperking in de bewegingsvrijheid. In dit artikel leest u alles over deze blessure.

Oorzaak: vaak een explosieve spieractie

Een achillespeesblessure komt vaak tot stand bij een explosieve belasting van de spieren en de pezen, zoals bij verschillende (loop)sporten. Vooral bij sporten waarbij korte sprints nodig zijn, komen blessures aan de achillespezen regelmatig voor. Een gescheurde achillespees is te herkennen aan een hevige pijn laag in de kuit of enkel. Per direct wordt normaal lopen onmogelijk, doordat de achillespees geheel of gedeeltelijk is gescheurd.

De blessure komt voornamelijk voor bij mannen tussen de dertig en vijftig jaar oud. Vaak, maar niet altijd is een explosieve spieractie de oorzaak van een achillespeesruptuur. Soms kan het ook zo zijn dat de achillespees niet stevig genoeg is of al eerder is verzwakt, bijvoorbeeld door een eerdere blessure. Ook kan het een bijwerking zijn van bepaalde medicatie of een gevolg van een verminderde algemene gezondheid. In dat geval kan een achillespees ook scheuren bij relatief lichte en onschuldige bewegingen, zoals fietsen of wandelen.

Diagnose en behandeling

Allereerst zal moeten worden vastgesteld of er sprake is van een gehele of gedeeltelijke scheur. Dit kan worden bepaald door te knijpen in de kuitspier, waarbij de voet vrij in de lucht hangt. Is er sprake van een volledig afgescheurde achillespees, dan toont zich geen reflex in de voet: de kuitspier is niet meer met de voet verbonden. Is er twijfel, dan kan een echografie uitsluitsel bieden.

Bij een afgescheurde achillespees is een operatieve ingreep vaak noodzakelijk. Daarbij worden de gescheurde peesdelen gehecht, waarna deze vanzelf weer aan elkaar moeten groeien. Er kan ook worden gekozen voor een niet-operatieve behandeling, waarbij de voet gestrekt wordt en vastgezet wordt met een gipsspalk of tape. Ongeacht de behandelingsmethode, moet de patiënt een nabehandelingsschema volgen om de functie van spieren en pezen weer op te trainen. In de meeste gevallen verloopt de revalidatie onder het toeziend oog van een fysiotherapeut. Een normale herstelduur bij een gescheurde achillespees bedraagt tien tot twaalf weken, afhankelijk van de ernst van de kwetsuur. Er kan dan weer begonnen worden met normale bewegingen, zoals lopen en fietsen, en ook sporttrainingen kunnen dan weer worden hervat. Daarbij is een goede opbouw wel noodzakelijk, om terugval te voorkomen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips