Vogelgriep gevaarlijk voor mensen?

Aviaire influenza, in de volksmond bekend staande als vogelgriep, is een zeer besmettelijke vorm van het influenza- of griepvirus. De naam vogelgriep verwijst naar het gevaar voor met name watervogels of pluimvee. Als vogelgriep op bijvoorbeeld een pluimveehouderij wordt geconstateerd, dan leidt dat meestal tot een volledige ontruiming. Maar wat zijn eigenlijk de gezondheidsrisico’s voor de mens?

Type H5N1

De meest bekende en beruchte variant van het vogelgriepvirus, is het type H5N1. Kenmerken van dit type vogelgriep, is het zeer besmettelijke karakter ervan. Na een incubatietijd van drie tot vijftien dagen, slaat de ziekte bij dieren snel toe, met meestal de dood als gevolg.

Ook mensen kunnen besmet raken met dit type influenzavirus. De kans op besmetting is echter alleen aanwezig in geval van intensief contact met besmette of dode dieren, zoals in de pluimveehouderij het geval kan zijn. Het virus is echter niet overdraagbaar van mens op mens, en ook de gevolgen zijn voor mensen veel minder heftig dan voor dieren. Een besmetting met H5N1 leidt voor mensen tot symptomen vergelijkbaar met een milde of normale griep. Na enkele dagen verminderen de klachten, zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoesten en/of oogontsteking.

Besmetting voorkomen

De meeste mensen komen niet vaak in nauw contact met watervogels of pluimveedieren, waardoor besmetting onwaarschijnlijk is. Alleen als u bijvoorbeeld houder bent van pluimvee, dan dient u alert te zijn op symptomen van vogelgriep bij uw dieren. Natuurlijk in het kader van de gezondheid van uw dieren, maar ook om persoonlijke besmetting te kunnen voorkomen. Besmetting met vogelgriep wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door contact met de uitwerpselen van het besmette dier. Het eten van vlees of eieren kan in geen geval leiden tot het besmet raken met vogelgriep.

Gevaar?

Ondanks het feit dat de vogelgriep vrijwel niet voorkomt bij de mens, ligt er toch gevaar op de loer. Er bestaat immers toch de kans dat iemand besmet raakt met het vogelgriepvirus, terwijl deze persoon op dat moment een andere vorm van influenza onder de leden heeft. In dat geval is het mogelijk dat een nieuw type influenzavirus zich ontwikkelt (mutatie), dat gevaarlijk en besmettelijk kan zijn voor mensen.

Voor de bestaande typen vogelgriep, bestaan vaccins en virusremmers. Heeft u last van griepverschijnselen én bent u in nauw contact geweest met (vermoedelijk) besmette watervogels of pluimvee, dan wordt het aangeraden om dit te melden bij uw huisarts.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips