Shigellose

Shigellose is een acute infectie van de darmen. Deze ziekte, die ook bacteriële dysenterie wordtgenoemd, wordt veroorzaakt door een shigella-bacterie. Deze bacterie verspreidt zich via aanraking van besmette voorwerpen, besmet voedsel en besmette vliegen. Shigellose komt veel voor in arme, dichtbevolkte landen. Deze ziekte komt plotseling op en veroorzaakt diarree, buikpijn, misselijkheiden braken, en koorts. Na een aantal dagen wordt de diarree bloederig en etterig. Vaak leidt dit tot uitdroging. Omdat de bacterie resistent kan zijn voor antibiotica, wordt shigellose meestal behandeld door toediening van veel vocht en een speciaal dieet. In de eerste twee dagen mag er geen vast voedsel worden gegeven. De ziekte verdwijnt gewoonlijk weer na een aantal weken.

Shigellose.

Vooral goede hygiëne voorkomt de verdere spreiding van shigellose. Een reeds besmet persoon kan de bacterie al enkele maanden in zijn ontlasting hebben, terwijl hij verder geen symptomen vertoont. Om de koorts te bestrijden kan er paracetamol worden gegeven.

Het is van belang om altijd eerst de huisarts te raadplegen voordat u zelf bij de drogist of apotheek geneesmiddelen gaat kopen. De huisarts kan u precies vertellen welk middel en in welke dosis u dit het beste kunt gebruiken en u waarschuwen voor mogelijke bijwerkingen of contra-indicaties(omstandigheden waaronder u een bepaald medicijn niet mag gebruiken, bijvoorbeeld omdat dit niet samengaat met een middel dat u om andere redenen al moet slikken).


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips