Mycoplasma genitalium

Mycoplasma genitalium is een bacterie die via geslachtsgemeenschap overgedragen kan worden. Uit onderzoek in Engeland blijkt dat ongeveer één op de honderd personen de bacterie bij zich draagt. De bacterie zorgt niet bij iedereen voor klachten, maar kan wel leiden tot ontstekingen als de bacterie onbehandeld blijft.

Oorzaken

Mycoplasma genitalium is een seksueel overdraagbare aandoening (soa). De bacterie wordt overgedragen via geslachtsgemeenschap. Dit kan oraal, vaginaal en anaal zijn. Zodra iemand de bacterie heeft opgelopen, nestelt deze zich rondom de genitaliën.

Symptomen

Na nesteling rondom de genitaliën kan de bacterie allerlei ontstekingen veroorzaken. Bij vrouwen én mannen, maar voornamelijk bij mannen, kan de bacterie leiden tot een urineweginfectie, oftewel urethritis. Hiernaast kan het bij vrouwen zorgen voor bacteriële vaginose, een afwijkende vaginale afscheiding. Vrouwen kunnen ook last krijgen van jeuk en pijn tijdens geslachtsgemeenschap. Bij mannen kan de bacterie eveneens zorgen voor afscheiding. Verder kan er bij zowel mannen als vrouwen pijn bij het plassen ervaren worden.

Bij het merendeel van de dragers zorgt mycoplasma genitalium echter niet voor symptomen en/of klachten. Als u onveilige geslachtsgemeenschap heeft gehad met één of meerdere personen, kunt u daarom beter uzelf laten testen op soa’s. Mycoplasma genitalium kan namelijk, ondanks de onzichtbaarheid, ernstige gevolgen hebben.

Gevolgen

Als mycoplasma genitalium onbehandeld blijft, kunnen bij vrouwen uiteindelijk de eileiders, en bij mannen de bijballen ontstoken raken. Hierdoor kunnen zowel mannen als vrouwen minder vruchtbaar worden.

Mannen kunnen door de onbehandelde bacterie ook epididymitis, pijnlijke en gezwollen teelballen, en ontsteking van de prostaatklier, oftewel prostatis, krijgen. Vrouwen kunnen een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, ontsteking van de baarmoederwand, oftewel cervicitis, en bekkenontstekingen krijgen.

Behandeling

Mycoplasma genitalium kan met azitromycine behandeld worden. Dit is een antibioticum in tabletvorm, die verkrijgbaar is op doktersrecept. Hetzelfde antibioticum wordt ook ingezet als middel tegen de soa’s gonorroe en chlamydia.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips