Giardiasis

Giardiasis, ook wel reizigersdiarree genoemd, is een ontsteking in de ingewanden als gevolg van buitensporige hoeveelheden van het parasitair protozoön (eencellige) Giardia lamblia. Dit microorganisme komt veel voor in de ingewanden en gedijt veelal in warmere gebieden. Bij een ongewone hoeveelheid ontstaan er buikklachten en diarree, hoewel tweederde van de mensen die deze ziekte krijgen, geen last van de verschijnselen hebben. De klachten kunnen ongeveer na twee dagen van de besmetting opkomen. De infectiebron is meestal besmet drinkwater dat niet gekookt of gezuiverd is. Giardiasis verdwijnt meestal vanzelf. Gebeurt dit niet, dan kan de arts metronidazol of tinidazol voorschrijven.

Giardiasis

Het is van belang om altijd eerst de huisarts te raadplegen voordat u zelf bij de drogist of apotheek geneesmiddelen gaat kopen. De huisarts kan u precies vertellen welk middel en in welke dosis u dit het beste kunt gebruiken en u waarschuwen voor mogelijke bijwerkingen of contra-indicaties (omstandigheden waaronder u een bepaald medicijn niet mag gebruiken, bijvoorbeeld omdat dit niet samengaat met een middel dat u om andere redenen al moet slikken).


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips