Buiktyfus herkennen en voorkomen
Tyfus, het is volgens velen een ziekte uit vervlogen tijden. Niets is echter minder waar, want hoewel buiktyfus in Nederland vrijwel niet meer voorkomt, vinden er in het buitenland nog regelmatig besmettingen plaats. Vakantiegangers moeten dus op hun hoede zijn. Met name Azië is een risicogebied, maar ook in Afrika en Zuid-Amerika kunt u de ziekte oplopen. In dit artikel leest u wat buiktyfus precies is, wat de symptomen zijn, hoe u de ziekte kunt behandelen én voorkomen!
Wat is buiktyfus?
Buiktyfus is een darmziekte die besmettelijk is. De bacterie Salmonella typhi is verantwoordelijk voor de ziekte. Deze bacterie gedijt goed in tropische omstandigheden, waardoor Azië, Afrika en Zuid-Amerika de logische verspreidingsgebieden zijn. De bacteriën zorgen voor een darminfectie, maar ook voor infecties in de rest van het lichaam. De incubatietijd van buiktyfus bedraagt tien tot twintig dagen. Na enkele weken vermindert het ziektebeeld over het algemeen, al kan de ziekte (onbehandeld) in ongeveer tien procent van de gevallen een dodelijke afloop hebben.
Verspreiding
Zoals gezegd vindt besmetting plaats in tropische gebieden. Mensen raken besmet door het eten van voedsel en het drinken van bijvoorbeeld water dat met de salmonellabacterie is besmet. De bacterie wordt door middel van ontlasting uitgescheiden. Een slechte hygiëne (bijvoorbeeld het onvoldoende wassen van de handen) kan ervoor zorgen dat de bacterie in voedsel en drinken terechtkomt.
Symptomen van buiktyfus
Krijgt u te maken met buiktyfus, dan zult u dat na de incubatietijd snel merken. Hoge koorts, hoofdpijn en buikpijn zijn kenmerkend. Diarree of juist verstopping kan ook symptomatisch zijn voor de ziekte. De koorts neemt over het algemeen geleidelijk aan toe. Ook een verminderde eetlust kan duiden op de aanwezigheid van buiktyfus.
De juiste diagnose stellen is niet altijd eenvoudig, aangezien de symptomen redelijk algemeen zijn en lijken op bijvoorbeeld buikgriep. Buiktyfus is echter een stuk heftiger en kan onbehandeld zelfs leiden tot de dood.
Behandeling
Doordat de klachten vaak hevig zijn, melden mensen met buiktyfus zich gelukkig vaak bij de arts. Na diagnostisering kan de juiste antibiotica worden voorgeschreven. De koorts kan lange tijd aanhouden, waardoor het gebruik van koortsremmers vaak wordt voorgeschreven. Heeft u te maken met buiktyfus, dan is er een meldingsplicht van toepassing.
Voorkomen is beter dan genezen: zorg voor inenting
Gaat u op reis naar een risicogebied, dan is het verstandig om u te laten inenten. Zeker wanneer u langer dan twee weken in het gebied zult verblijven, is vaccinatie belangrijk. Hierdoor bent u voor ongeveer 70% beschermd tegen buiktyfus. Het inenten gebeurt door middel van een enkele prik of door inname van tabletten. Voor mensen die reizen naar Bangladesh, India of Pakistan is inenting echt noodzakelijk, aangezien dat de meest risicovolle landen zijn.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.