Besmetting door legionella: de veteranenziekte

In de volksmond wordt een zware longontsteking als gevolg van besmetting met de legionella-bacterie, ook wel de veteranenziekte genoemd. Het ziektebeeld heeft veel weg van een normale longontsteking. Over legionella bestaan veel vragen. Hoe groot is de kans op een infectie als u bijvoorbeeld een zwembad bezoekt? Kunt u thuis ook te maken krijgen met de legionellabacterie? Hoe verloopt het ziektebeeld en hoe lang gaat het duren voordat u weer bent hersteld?

Besmetting

Als u in aanraking komt met de legionella-bacterie, dan is dat meestal doordat u de bacterie inademt met waternevel. Het inademen kan leiden tot besmetting. De ziekte op zichzelf is niet besmettelijk. Kans op besmetting via het drinken van leidingwater is zeer gering. In grond- en leidingwater komt de bacterie wel voor, maar het gaat daarbij om zulke kleine aantallen dat deze ongevaarlijk is. In stilstaand water met een temperatuur tussen de 25ºC en 45ºC, kan de bacterie zich (zeer) snel vermenigvuldigen. In doucheruimtes van bijvoorbeeld sportverenigingen is het daarom belangrijk om de leidingen goed door te spoelen, wanneer de douches een tijdje niet zijn gebruikt.

Als u besmet raakt met de legionella-bacterie, dan leidt dat lang niet altijd tot daadwerkelijke ziekte. Slechts een klein deel van de mensen die besmet raken, wordt ook ziek. Bent u ouder dan veertig jaar, rookt u, drinkt u veel alcohol of heeft u een verminderde weerstand, dan heeft u een grotere kans op besmetting met legionella.

Symptomen

De incubatietijd van de infectieziekte bedraagt twee tot achttien dagen. Legionella, ook wel de veteranenziekte genoemd, openbaart zich over het algemeen door hoofdpijn die snel op komt zetten, spierpijn en hoge koorts. Ook een algeheel ziek gevoel, vermoeidheid en verwardheid kunnen indicatief zijn voor de ziekte. Hoesten en kortademigheid zijn eveneens symptomatisch, en ook braken en diarree kunnen voorkomen. Na verloop van tijd kan een longontsteking de kop opsteken. Een lichtere vorm van de veteranenziekte is de legionellagriep. De symptomen hiervan zijn vergelijkbaar met die van een normale seizoensgriep.

Behandeling

Vaak wordt een ziekte als gevolg van een legionellabesmetting pas relatief laat als zodanig herkend. De ziekteverschijnselen zijn immers vergelijkbaar met die van een stevige griep. De veteranenziekte is goed te behandelen met antibiotica. Dat is zeker het geval wanneer tijdig de juiste antibiotica wordt voorgeschreven. Toch kan het herstel een behoorlijke tijd in beslag nemen. De veteranenziekte kan echter ook ernstige gevolgen hebben. De kans op overlijden als gevolg van de ziekte is weliswaar klein (onder de 5%), maar aanwezig – zeker bij een al verlaagde weerstand of een late ontdekking van de ziekte. Het is daarom raadzaam om tijdig de dokter te raadplegen als u te maken heeft met symptomen van de ziekte.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Die damp van e-sigaret.
    Of überhaupt een onderzoek naar gedaan is, wanneer het damp in menselijke lichaamstemperatuur zich mengt of mogelijkerwijs tot legionella bakterie zich kan ontwikkelen? ’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips