Zo verwerk je een trauma na letselschade

Na een verkeersongeluk of een arbeidsongeval met letsel kan het leven van het slachtoffer vaak onder grote spanning komen te staan. Het letsel kan zowel lichamelijke, psychische als financiële gevolgen hebben, waardoor het leven ingrijpend kan veranderen. Plannen voor de toekomst moeten soms worden aangepast. Dit raakt niet alleen het slachtoffer zelf, maar ook de naasten zoals familie, kinderen of de partner van het slachtoffer.

Als je het slachtoffer bent geworden van een ongeval door het toedoen van iemand anders of door jezelf, is het belangrijk dat je jezelf de tijd geeft om dit te verwerken. Los van de lichamelijke en financiële verwerking is met name het psychische letsel iets om goed in de gaten te houden. Wat als je minder gelukkig bent, je angstig voelt of zelfs depressief wordt na een ongeval? Psychische schade telt net zo goed als letsel en kan leiden tot een trauma.

Er zijn verschillende vormen van psychisch letsel, zoals emotionele pijn, acute stress of geen zin meer hebben in het leven. Ook een burn-out of posttraumatische stressstoornis kan voorkomen na een ongeluk of voorval. Het is daarom belangrijk om naast voldoende rust en ruimte ook professionele hulp in te schakelen. De eerste stap is erkenning van je klachten. Vaak hebben we hebben de neiging om gewoon maar ‘door te gaan’. We denken dat het wel meevalt en dat als we maar genoeg afleiding zoeken, het vanzelf weer overgaat. Dit is vaak niet bevorderlijk voor een spoedig herstel. Daarom is het belangrijk dat je je klachten en de mate van letselschade erkent.

De volgende stap is een bezoek aan je huisarts en bij eventuele ziekmelding aan de bedrijfsarts. Overleg wat je nodig hebt en waar je behoefte aan hebt. In het geval van psychische schade is het wellicht fijn om met een psycholoog te praten. Voor een goed overzicht van psychologen kun je hiervoor terecht bij psycholoog Nederland.

Probeer tenslotte niet te overhaasten, omdat je graag weer aan de slag wilt gaan. Het is begrijpelijk dat je niet te lang stil wilt staan. Maar te snel weer aan de slag gaan, kan meer beschadigen dan je lief is. Zorg dus goed voor jezelf, vermijd stressvolle situaties, bewaak je grenzen en neem de tijd. Haastige spoed is zelden goed.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips