Yoga richtingen

Yoga kent vijf belangrijke richtingen, of paden, die allemaal een eigen weg naar hetzelfde doel volgen, namelijk eeuwige vrede en een gevoel van één zijn met het universum. De vijf richtingen zijn: Hatha Yoga, Raja Yoga, Karma Yoga, Bhakti Yoga en Nana Yoga. Iedere richting sluit aan bij een bepaalde persoonlijkheid en temperament. Het vereist een bovenmenselijke toewijding om je slechts op één richting te concentreren en dat wordt de meeste mensen meestal niet aangeraden. Het is beter om uit iedere richting iets te kiezen en dit in het dagelijkse leven te integreren. Dat is voor de meesten eenvoudiger en geeft dus meer voldoening. Het zorgt er ook voor dat je je ontwikkelt tot een veelzijdige persoonlijkheid. Er zijn nog andere richtingen als bijvoorbeeld Tantra Yoga, Mantra Yoga and Kundalini Yoga. Dit zijn verschillende soorten yoga die gewoonlijk niet bij de vijf richtingen geteld worden en die alleen voor de vergevorderde yogabeoefenaars zijn bedoeld.

Yoga richtingen

YOGA VAN DE WIL(HATHA YOGA)

Het doel van Hatha Yoga is om controle over je lichaam en fysieke zelf te krijgen om zo verlichting te bereiken. Het houdt zich vooral bezig met het fit houden van het lichaam zodat de geest hogere doelen kan bereiken. Het omvat houdingen, reinigingsmethodes en ademhalingsoefeningen. Deze zijn bedoeld om de lichaamsenergie te beheersen en in evenwicht te brengen. Hatha Yoga wordt meestal gebruikt als opstapje naar Raja Yoga, Yoga van de Geest.

YOGA VAN DE GEEST(RAJA YOGA)
Raja Yoga heeft de beheersing van de geest als doel door ademhalingsbeheersing en mentale concentratie. Als je de geest beheerst, wordt je rustig en kun je mogelijkheden ontplooien. Raya Yoga is als je je lichaam beheerst (Hatha Yoga). Als je fit bent, kan de geest mediteren en zich op hogere doelen concentreren. Gautam Buddha, grondlegger van het boeddhisme, beheerste zijn geest volledig en bereikte de staat van verlichting.

YOGA VAN ACTIE(KARMA YOGA)

Karma Yoga is yoga van actie en verheerlijking. Het concentreert zich op onbaatzuchtige acties en leert volgers om de mensheid te dienen zonder winst of beloning te verwachten. Met onbaatzuchtige acties kan men zorgen over succes of mislukking overstijgen en leren hoe je het ego kunt overwinnen en de geest en het hart kunt reinigen. In deze betekenis kunnen Moeder Teresa en Mahatma Gandhi beschouwd worden als volgers van Karma Yoga.

YOGA VAN TOEWIJDING(BHAKTI YOGA)

Bhakti Yoga of yoga van toewijding zet emoties om in positieve energie. Door te zingen, te bidden en het herhalen van mantra’s (heilige formules) wordt emotionele energie omgezet in toewijding. Negatieve gevoelens als kwaadheid, haat en jaloezie veranderen in positieve gevoelens van liefde, mededogendheid en vergiffenis. Door gebeden en rituelen geven volgers van Bhakti Yoga zich over aan een goddelijke aanwezigheid, die zij in alles zien.

YOGA VAN WIJSHEID(JNANA YOGA)

Jnana Yoga is yoga van Wijsheid. Het belangrijkste doel is het overwinnen van illusies en het bereiken van ware kennis door discriminatie (viveka) en emotieloze benadering (vairagya). Als je vragen stelt en filosofisch bent ingesteld past deze yogarichting bij jou. Kijk anders naar de wereld en trek alles in twijfel tot de ‘sluiers’ van illusie verdwijnen. Het pad van Yoga verwijst naar de ideale manier van leven die door de oude wijzen, of yogis, is opgesteld. Door het observeren van menselijke gedachten en gedrag stelden zij vast dat de beheersing van lichaam en geest leidt tot een goede gezondheid. Uiteindelijk kan het ook leiden tot een één zijn met het universum, het uiteindelijke doel van yoga.

Om dit doel te bereiken, ontwikkelden ze een systeem dat Wijze Patanjali, de Vader van yoga, tot een monografie verwerkte die Yoga Sutra wordt genoemd. Hij beschrijft de acht stappen naar het uiteindelijke doel van yoga die nu bekend staan als ashtanga weg of “de weg die uit acht delen bestaat”. Deze weg was bedoeld om de rusteloze geest te beheersen en eeuwige gezondheid en rust te bereiken. Elk van de acht stappen is waardevol en van belang voor de yogafilosofie. Daarom moet je iedere stap doorlopen om het uiteindelijke doel te bereiken.

Er zijn morele beperkingen bij yoga: doe geen pijn, lieg niet, steel niet, verlang niet hevig en wees niet hebzuchtig. Er zijn ook morele zaken die bij yoga wel moet doen: wees echt, tevreden, gedisciplineerd,

ijverig en spiritueel.
Het uitvoeren van houdingen om het lichaam te beheersen, de gezondheid te verbeteren en het lichaam fit te maken voor hogere doelen.

ADEMHALING(PRANAYAMA)

Het uitvoeren van ademhalingsoefeningen om het stromen van levenskracht te beheersen en de gezondheid te stimuleren.

AFSTANDELIJKHEID(PRATYAHARA)

Het beheersen van emotionele reacties bij indrukken van buitenaf om de beheersing over de geest te versterken.

CONCENTRATIE(DHARANA)

Het focussen van de geest op één object om afstandelijkheid en beheersing over de geest te versterken.

MEDITATIE(DHYANA)

Het beheersen van gedachten en alleen het object van je concentratie tot je laten doordringen.

TRANSCEDENTE STAAT(SAMADHI)

Het transcenderen van alle tijds- en ruimtebeperkingen en het bereiken van een gevoel van één zijn met het universum, het ultieme doel van yoga.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips