Worden alternatieve geneeswijzen vergoed?

In Nederland zijn veel mensen gebaat bij een goede behandeling. Dit valt onder de reguliere geneeskunde. Dit zijn behandelingen die door huisartsen, therapeuten, chirurgen en andere beroepsspecialisten binnen de medische zorg worden uitgevoerd. Daarbij kunnen alternatieve geneeswijzen een ideaal middel zijn om naast de normale zorg ook nog extra zorg te krijgen. Dit helpt bijvoorbeeld om stress te voorkomen wanneer je net een zware operatie hebt gehad.

Alternatieve geneeswijzen worden in Nederland niet binnen de basisverzekering gedekt. Dit is bij iedere verzekeraar hetzelfde. Indien je een vergoeding wilt ontvangen voor alternatieve geneeswijzen dan ben je vooral gebonden aan het beleid van een verzekeraar. Je kunt bij verschillende verzekeraars aanvullende dekking krijgen voor alternatieve geneeswijzen, maar het is bij iedere verzekeraar anders welke geneeswijzen worden vergoed, hoeveel zij dekken en wat jij daarnaast zelf nog moet betalen.

De betekenis van alternatieve geneeswijzen

Je kunt in Nederland op allerlei manieren gebruik maken van alternatieve geneeswijzen. Dit kan bijvoorbeeld door jouw horoscoop te laten lezen, maar ook door acupunctuur, speltherapie en talloze andere soorten therapie. Dit zijn geen geneeswijzen die direct onder de medische zorg vallen, omdat er onvoldoende medisch en wetenschappelijk bewijs is dat deze geneeswijzen inderdaad bijdragen aan een sneller en volledig herstel.

Deze alternatieve geneeswijzen zijn voor veel mensen echter wel betekenisvol. Zo kan een acupunctuursessie helpen om even te ontspannen en de stress te laten gaan. Dit helpt dan ook weer om mentaal beter te herstellen en draagt daarmee ook fysiek bij aan een beter herstel. Maar het krijgen van een vergoeding voor acupunctuur is niet altijd gemakkelijk.

De dekking van alternatieve geneeswijzen

Want wanneer je kijkt naar de dekking van alternatieve geneeswijzen dan kom je al snel terecht in een web aan verzekeraars met verschillende polissen, richtlijnen en daarnaast ook soorten dekking. Waar de ene verzekeraar alle sessies van acupunctuur zal dekken, kan de ander juist helemaal niets vergoeden of hier een maximum aan stellen. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar de richtlijnen van jouw verzekeraar om uit te zoeken of deze alternatieve geneeswijzen inderdaad worden gedekt.

Daar komt ook nog bij kijken dat de richtlijnen over het algemeen ieder jaar lichtelijk veranderen. Goedkope behandelingen die uitstekend werken zullen eerder gedekt worden door een verzekeraar dan dure behandelingen waarbij de effectiviteit in twijfel getrokken kan worden. Dat is een belangrijke maatstaf voor een verzekeraar, omdat zij uiteindelijk voldoende budget moeten hebben om de kosten van alle verzekerden te kunnen dekken.

Je kunt er daarom voor kiezen om vooraf aan het afsluiten van een verzekering alle verzekeraars met elkaar te vergelijken, of om in ieder geval online onderzoek te doen naar de beste verzekeraar voor deze alternatieve geneeswijzen. Let hierbij vooral op of zij de alternatieve geneeswijze die jij wilt inzetten dekken, of zij een deel of de volledige kosten dekken en welk eigen risico hier tegenover staat.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips