Prostaglandines

Prostaglandines zijn plaatselijk werkzame, hormoonachtige stoffen die in actieve vorm o.a. in de zaadvloeistof van de man voorkomen. Aanvankelijk veronderstelde men dat de voorstanderklier (‘prostate gland’ in het Engels) de enige bron was, vandaar de foutieve naam prostaglandines.

De studie van de scheikundige bouw toonde aan dat de prostaglandines vetzuren zijn die in het midden van de koolstofketen tot ringstructuren gevormd zijn onder opname van drie atomen zuurstof. Met name de essentiële vetzuren arachidonzuur en dihomoylinoleenzuur treden als uitgangsstof op voor de vorming van de verschillende prostaglandines. Gebleken is dat de prostaglandines in velerlei weefsels en lichaamsvloeistoffen voorkomen.

De verschillende prostaglandines oefenen in buitengewoon kleine hoeveelheden vele en uiteenlopende invloeden uit op de lichaamsfuncties, waarvan de implicaties nog maar ten dele duidelijk zijn. De prostaglandines die gevormd worden bij de samentrekking van gladde spieren, veroorzaken verwijding van de kleine bloedvaten en stimuleren daardoor de zuurstoftoevoer naar de weefsels. Andere prostaglandines remmen de samenklontering van bloedplaatjes en voorkomen de vorming van stolsels en het optreden van slagaderverkalking.

Indien prostaglandines door bepaalde omstandigheden in grote hoeveelheden worden geproduceerd veroorzaken zij typische ontstekingsreacties. Acetylsalicylzuur en andere pijnstillende middelen ontlenen hun werking waarschijnlijk aan de remmende invloed die zij uitoefenen op de aanmaak van prostaglandines.

Een bijzondere ontwikkeling is de waarneming dat sommige prostaglandines wegens hun werking op glad spierweefsel toepassing vinden voor het opwekken van abortus en bij het inzetten van een bevalling.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips