Ingegroeide nagel

Als u een ingegroeide nagel hebt, weet u hoe het voelt – alsof een olifant op uw teen heeft getrapt en vervolgens een kreeft zijn scharen erin heeft gezet. Het probleem doet zich voor wanneer een nagel – meestal die van de grote teen – opzij in het zachte weefsel groeit of wordt gedrukt. Mensen met ietwat bol staan- de nagels zijn er het gevoeligst voor, maar in feite kan het iedereen
overkomen.

Op dit ogenblik interesseert het u eigenlijk weinig hoe de toestand zover is gekomen; u wilt alleen weten hoe u er weer van afkomt. En al is het op lange termijn de bedoeling dat u ingroeiende nagels geen kans meer geeft, uw doel op dit moment is de pijn te verzachten.

Kijk uit wat u doet!

Hoewel ingegroeide nagels meestal het gevolg zijn van een verkeerde manier van knippen, kunnen ook allerlei ongelukjes ze veroorzaken. Thuis uw teen stoten kan evengoed de aanleiding zijn als op het werk een zwaar voorwerp op uw voet laten vallen.

Voor het werk in huis worden stevige maar gemakkelijke schoenen aangeraden. Als u op het werk voortdurend zware voorwerpen moet hanteren, bijvoorbeeld machines of kratten, zijn schoenen met een stalen punt absoluut geen luxe.

Medicijnen.
In de apotheek zijn verschillende producten verkrijgbaar die de nagel en de huid eromheen zacht maken en tevens de pijn verlichten. Houd u zorgvuldig aan de gebruiksaanwijzing op de bijsluiter. Voor diabetici en mensen met een slechte bloedsomloop zijn deze producten niet geschikt.

Help een handje.
U zou moeten proberen de ingroeiende teennagel over de huidplooi opzij te laten groeien. Laat uw voet eerst in warm water weken om de nagel zacht te maken. Droog goed af en stop dan voorzichtig een plukje (geen prop) steriele watten onder de in de huid dringende nagelrand.

Het plukje watten zal de nagel iets oplichten, zodat hij over het weefsel heen kan groeien. Breng een ontsmettingsmiddel aan ter bescherming tegen infecties. Ververs de watten dagelijks tot de nagel
over de pijnlijke plek heen is gegroeid.

V staat niet voor victorie.

Wat u ook doet, geloof niet in die oudewijvenpraat dat u in het midden van de nagel een V-vormige insnede moet maken.

Sommige mensen menen dat een ingegroeide nagel gewoon te groot is, en dat u de zijkanten naar het centrum toe kunt laten groeien door in het midden een insnijding te maken. Dit is klinkklare onzin. Alle nagels groeien alleen van achter naar voor.

Laat uw tenen ademen.
Door slecht passend schoeisel kan een nagel ingroeien, vooral als uw nagels wat gebogen zijn. Draag daarom liever geen spitse of krappe schoenen die druk uitoefenen op de teen nagels. Pas zo nodig probleemschoenen aan door het gedeelte dat op uw teen drukt er gewoon uit te snijden. Dat kan iets te doortastend
lijken, maar een pijnlijke ingegroeide nagel zal u ook in een doortastende stemming brengen. Om dezelfde reden zijn ook strakke kousen en panty’s af te raden.

Knip nagels met precisie.
Knip uw nagels nooit te kort. Week ze eerst in warm water om de kans op scheuren te verkleinen. Vervolgens knipt u de nagels recht af met een stevige, scherpe en rechtgerande nagelknipper. Knip een nagel nooit ovaal, omdat daardoor de voorste rand omlaag buigt en opzij in de huid dringt. Houd de buitenranden altijd evenwijdig met de huid en knip de nagel niet korter dan de punt van uw teen; hij moet immers lang genoeg zijn om de teen te beschermen tegen druk en wrijving.

Werk foutjes zorgvuldig bij.
Als een nagel per ongeluk te kort wordt geknipt of afbreekt, werk dan de randen zo bij dat er geen scherpe punten achterblijven die in de huid kunnen dringen. Het bijwerken moet gebeuren met een gewoon of kartonnen nagelvijltje. Gebruik zeker geen schaartje, hoe klein het ook is. Er is gewoon niet genoeg plaats om er goed mee te werken en meestal blijft er een scherpe rand achter.

Teenverband.
Een teen verbinden is best een ingewikkeld klusje. Gelukkig is er cilindervormig gaasverband in de handel dat speciaal ontwikkeld is om tenen en vingers te verbinden. U knipt het gewoon op maat af en schuift het, desnoods met een applicator die voor dit doel in de handel is, als een sok over de aangedane teen of
vinger. Het verbandje is niet geschikt om flink bloedverlies te stelpen, want daarvoor oefent het te weinig druk op de wond uit.

Houd ook teennagels in de gaten.
Ook al zijn ze meestal bedekt door sokken en schoenen en ziet eigenlijk bijna niemand ze vaak, ook
teennagels moeten goed verzorgd worden. Afwijkingen in vorm, structuur en kleur kunnen erop wijzen dat er iets mis is. Afbrokkelen de nagels kunnen bijvoorbeeld een teken zijn van een schimmelinfec-
tie. En schimmelnagels zijn moeilijker te behandelen dan huidschimmels, dus voorkomen is een stuk handiger dan achteraf genezen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips