Het vrijmaken van een verstopte luchtweg

Er bestaan verschillende technieken om een verstopte luchtweg weer open te maken. Controleer eerst of de persoon inderdaad niet kan ademen. Als dat het geval is, kan hij ook niet spreken en als hij blank is zal zijn huid een blauwe, grijze, of wasbleke kleur aannemen.

De Heimlich-handgreep is wellicht de meest bekende techniek om de luchtweg vrij te maken, maar voor bepaalde situaties bestaan verschillende andere mogelijkheden, zoals:

Het lepelen met de vinger. De eenvoudigste methode is een vinger achter in de keel steken. Als u in de mond van de patiënt kijkt en de oorzaak van de verstopping ziet, haal dan een vinger door het achterste gedeelte van de mond om de luchtweg vrij te maken (lepelen). Deze methode werkt alleen, als de verstopping helemaal achter in de mond of voor in de keel zit. Wees heel voorzichtig dat u het voedsel of het voorwerp niet dieper in de luchtweg duwt. Voer dit vegen of lepelen met de vinger niet uit bij kinderen beneden de 8 jaar, tenzij het voorwerp duidelijk zichtbaar is.

vrijmaken van een verstopte luchtweg

Het slachtoffer is bewusteloos door een verstopte luchtweg.
Als het slachtoffer in elkaar gezakt is, leg hem dan op zijn rug, kijk in de mond en lepel met de vinger. Mogelijk hebben de verslapte spieren door het bewusteloos worden ervoor gezorgd dat het voorwerp losgeraakt is. Kniel schrijlings over hem heen en plaats uw handen tegen de onderkant van zijn ribbenkast. De palm van de ene hand moet omlaag zijn en de vingers van de bovenste hand moeten met die van de onderste in elkaar worden gehaakt. Geef met de handen in die positie zes tot tien snelle stoten omlaag. Let op, dat u bij een kind wat voorzichtiger bent.

Het slachtoffer is een kind.
Ga zitten. Leg het kind met zijn gezicht omlaag op uw schoot, waarbij hij met zijn bovenlijf over uw knieën hangt en zijn benen tegen uw zij. Stomp het kind voorzichtig, maar krachtig met de muis van de hand vier of vijf keer op het midden van de rug. De combinatie van de zwaartekracht en de klappen op de rug zullen het voorwerp in de luchtweg los maken. Helpt het stompen in de rug niet, leg dan het kind met het aangezicht naar boven over uw arm, het hoofd lager dan het lichaam. Geef met twee vingers vijf snelle stoten in het midden van de borst. Gaat het kind nog niet ademen, herhaal dan de stompen in de rug en de stoten op de borst. Roep hulp in. Een baby of een heel klein kind kan bij de enkels vast worden gehouden met zijn hoofd omlaag. Sla hem op zijn rug; wat zachter dan bij een volwassene, maar toch hard genoeg om de verstopping weg te kloppen.

Mond-op-mondbeademing bij een verstopte luchtweg.
Als met één van deze technieken de luchtweg weer open gemaakt is, maar het slachtoffer niet weer gaat ademhalen, voer dan mond-op-mondbeademing uit.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips