Reukvermogen

In het verleden was het reukvermogen een groot mysterie voor veel wetenschappers. Hoe maakt het menselijk lichaam onderscheid tussen het aroma van een taart die in de oven staat en de meer gevaarlijke geur van iets dat aanbrandt? Dit soort vragen hebben ertoe geleid dat wetenschappers op zoek gingen naar de bron van dit soort geuren: de zogeheten airborne moleculen. Dit zijn moleculen die via de lucht kunnen worden overgebracht.

Wanneer wij een bepaalde geur onderscheiden, reizen de moleculen die uit de substantie vrijkomen door de lucht. De grootte van het molecuul bepaalt hoe ver een geur kan reizen. Het lichtste molecuul zal het verste komen. Wetenschappers noemen dit fenomeen vluchtigheid. Wanneer de moleculen eenmaal de neus zijn binnengedrongen, gaan ze verder naar een klein stukje weefsel dat bekend staat als het olfactorisch membraan.

Het olfactorisch membraan is erg klein en ligt bovenin de neusholte. Het membraan bestaat uit grijsgeel weefsel en is bedekt met een dikke slijmvlieslaag. Binnenin het membraan zitten veel receptorcellen die worden beschouwd als een verlengstuk van de hersenen zelf. Volgens sommige theorieën is elke receptorcel gevoelig voor de afmetingen van een bepaald molecuul. Zodra het juiste molecuul gekoppeld is aan de juiste receptorcel, wordt er een zenuwimpuls gecreëerd.

De zenuwimpuls gaat door naar de hersenen via een dun bot in het voorhoofd; het zogenaamde zeefbeen. Achter dit zeefbeen liggen de bulbi olfactorius (een soort kolfachtige verdikkingen). Hier vindt het eerste contact plaats tussen de zenuwimpuls en de hersenen. In de bulbi olfactorius bevinden zich bepaalde structuren die glomeruli genoemd worden. De belangrijkste functie van deze structuren is het op een ordelijke manier verdelen van de convergerende zenuwimpulsen naar de hersenen. In de hersenen worden de impulsen naar verschillende gebieden verstuurd waar ze worden gedecodeerd en de geur wordt herkend. Wetenschappers hebben vastgesteld dat het menselijke brein duizenden verschillende geuren kan onderscheiden. Het is dus reëel om te stellen dat het reukvermogen één van de meest opmerkelijke facetten van het menselijk lichaam is.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips