Botscan

Deze methode is nuttig bij het vaststellen van kanker, infectie of de oorzaak van onverklaarde botpijn, zoals een kleine of verscholen breuk. Een botscan kan in het ziekenhuis of poliklinisch worden verricht.

Er wordt een speciaal radiofarmaceuticum (een technetium-99m difosfonaat) ingespoten. Dan wordt verscheidene uren gewacht, terwijl het materiaal wordt opgenomen door de botten en uitgescheiden door de nieren. Gedurende die tijd drinkt u enkele glazen water en moet u regelmatig plassen om het merendeel van het materiaal uit het lichaam te verwijderen (een beetje materiaal blijft achter).

Dan kunt u, als u dat wilt, het laboratorium verlaten tot de scans (opnamen) moeten worden gemaakt, ongeveer drie uur na de inspuiting. Voor het maken van de opnamen wordt u gevraagd stil op een tafel te liggen. Een speciale (gamma)camera maakt opnamen van het patroon van de straling van het radiofarmaceuticum dat zich in de botten heeft genesteld. Een ongelijke verdeling van het radiofarmaceuticum doet een afwijking vermoeden. Gebieden met een toegenomen stapeling van het radiofarmaceuticum, worden ’hot spots’ genoemd. Een botbreuk zal zich als zo’n hot spot voordoen. Bijzondere zorg is na het onderzoek niet nodig.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips