5 tips voor jouw hardloopschema

Hardlopen is echt helemaal trendy vandaag de dag. Uiteraard is het ook goed voor je lijf en je conditie. Door hardlopen kun je behoorlijk afvallen. Als jij het prettig vindt om een beetje ontspannen hard te lopen, is dat geen enkel probleem. Wil je het professioneler aanpakken, dan is een hardloopschema wellicht iets voor jou. Hieronder staan een aantal tips.

1. Maak een keuze

Ook als je niet van plan bent om aan wedstrijden te gaan meedoen, is het toch een goed idee om een keuze te maken voor de afstand die jou het meest aanspreekt. Het maakt immers een groot verschil als je voor de 5 kilometer gaat of een duurloop. Uiteraard wil je vooruitgang zien in je prestaties en dat is het meest eenvoudig als je kiest voor een afstand die je ligt. Als je net begint, probeer dan eens uit wat je leuk vindt en als je al een tijdje loopt, weet je vast al wel wat jouw favoriete afstand is. Daarop baseer jij je schema’s.

2. Maak het leuk

Iedere keer alleen maar je favoriete afstand lopen gaat op den duur ook vervelen. Tussen de duurlopen door kan je ook best een 5 kilometer lopen of omgekeerd. Let er dan wel op dat je niet overdrijft om de kans op blessures te verminderen. Je kan ook op andere manieren het hardlopen meer interessant maken. Een maatje of een groep om mee te lopen kan het gezelliger maken en een beetje uitdaging is toch nooit weg. Als je liever alleen loopt kan je ook gaan voor een leuke outfit bijvoorbeeld als je wel van streetwear houdt. In een Black Bananas trainingspak loopt het wellicht heel anders.

3. Maak een realistisch schema

Een hardloopschema maak je om progressie in je prestaties te zien en om een conditie op te bouwen. Het is dan verstandig om realistische keuzes te maken. Indien je een schema maakt waarbij je 6 keer per week moet lopen, terwijl 2 keer al moeilijk haalbaar is, weet je dat het schema er na korte tijd niet meer toe doet. Realistisch denken is dan verstandiger. Het is geen probleem om eens wat extra te doen, mits jij het maar leuk blijft vinden en merkt dat je vooruit gaat.

4. Af en toe een pauze moet

Vooral als het de goede kant op gaat met je schema kan dat nog weleens voor overmoed zorgen. Af en toe heeft je lichaam tijd nodig om zich te herstellen. Hoe vaak dat moet is afhankelijk van de opbouw die jij hebt gekozen. Gemiddeld is een korte periode van rust na vier weken een goede optie. Het is niet de bedoeling dat je dan niets doet, maar vooral dat je niet verder opbouwt tot na de pauze. En vergeet de gouden opbouwregel niet. Nooit meer dan 10% extra ten opzichte van een vorige training.

5. Stel bij als nodig is

Luister naar je lichaam. Vraag je te veel van jezelf dan merk je dat door lichte blessures of doordat je niet meer lekker in je vel zit. Stel dan je schema bij totdat dat verbetert.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips