Vuurwerkrook inademen
Tijdens de jaarwisseling wordt er in Nederland ongeveer voor 65 miljoen kg vuurwerk de lucht ingeschoten. Dit is alleen nog maar de legale vuurwerk die de lucht ingaat. Vuurwerk zorgt voor veel vuurwerkrook en zolang die in de lucht hangt, ademt u die in.
Schadelijk
Rook inademen is nooit gezond en dat geldt ook voor de rook die u inademt van afgestoken vuurwerk. Of het echt schadelijk is, is afhankelijk van hoeveel vuurwerkrook u inademt. Steekt u zelf vuurwerk af en bevindt u zich hierdoor dichtbij de rook dat van het vuurwerk afkomt, dan ademt u meer rook in. Is het windstil en regent het niet, dan blijft de vuurwerkrook ook langer op een plaats hangen, waardoor u ook meer rook hiervan inademt. Ten slotte ademt u meer rook in als u zelf lang buiten staat bij het vuurwerk, want dan ademt u immers ook meer rook in.
Rook inademen hoeft niet per se schadelijk te zijn, mits u kleine hoeveelheden rook inademt. Neemt de hoeveelheid ingeademde rook toe, dan voelt u het op den duur wel aan uw ogen, neus en luchtwegen die beginnen te prikken. Hiernaast kunt u gaan hoesten en kunnen ogen gaan tranen.
Fijnstof en zware metalen
Bij vuurwerk afsteken komt er rook vrij. Deze rook bestaat uit fijnstof, maar ook uit zware metalen. Deze stoffen inademen is niet gezond. Vooral bij de jaarwisseling, waarbij kilo’s vuurwerk de lucht in gaan, is de concentratie fijnstof in de lucht veel hoger dan normaal. Deze concentratie is op 1 januari tussen 00:00 en 02:00 uur namelijk wel 40 procent hoger dan normaal. Deze zwaar vervuilde lucht inademen is ongezond, met name voor mensen met gezondheidsproblemen of longaandoeningen.
Illegaal vuurwerk, ongeveer 30% van het totale vuurwerk dat jaarlijks wordt aangestoken, bevat naast fijnstof een grotere hoeveelheid aan zware metalen, zoals cadmium en perchloraat. Siervuurwerk bevat overigens ook meer schadelijke stoffen dan knalvuurwerk. Dit komt doordat siervuurwerk naast buskruit ook veel zware metalen bevat die nodig zijn voor de kleur- en geluidseffecten.
COPD- en astmapatiënten
Vooral COPD- en astmapatiënten kunnen last hebben van vuurwerkrook. Hen wordt dan ook aangeraden om op 1 januari tussen 00:00 en 02:00 uur binnen te blijven. Door hun ziekte, kunnen ze slechter tegen de vuurwerkrook en kunnen ze bij het inademen van vuurwerkrook al snel gaan hoesten en piepen, wat tekens zijn dat rook inademen schadelijk is voor het lichaam.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.