Bronchi

De bronchi zijn de buizen die de lucht vanuit de luchtpijp naar de longen vervoeren. Daar wordt de zuurstof overgedragen aan het bloed via kleine luchtzakjes of longblaasjes. De hoofd (linker en rechter bronchus) vertakken zich aan de onderkant van de luchtpijp; dit heet tracheale bifurcatie.

De bronchi lopen door naar de longen en vormen daar een boomachtige structuur van vertakkingen die zich door het hele sponsachtige longweefsel verspreiden. De buitenkant van de bronchi bestaat uit elastische, kraakbeenachtige vezels en deze vezels zijn een ringvormige bescherming voor het zachte longweefsel. Ze zetten tijdens de ademhaling uit waardoor de longen ook uitzetten.

Tijdens de uitademing, wanneer de lucht uit het lichaam wordt geperst, trekken ze samen. Er zijn in het menselijk lichaam twee hoofdbronchi die zich in 5 lobaire bronchiën en uiteindelijk in 19 segmentale bronchiën splitsen. De linkerluchtpijptak splitst zich verder tot twee longkwabben, de rechterluchtpijptak splitst zich verder in drie longkwabben.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips