Alle vruchtbaarheidsbehandelingen op een rijtje

Ben je na een jaar proberen nog niet zwanger? Dan kan er sprake zijn van verminderde vruchtbaarheid. Elk jaar bezoeken ongeveer 50.000 mensen de huisarts om die reden. Natuurlijk wil dat nog niet zeggen dat er echt iets aan de hand is. De kans is groot dat je gewoon pech hebt en het een paar maanden later wel raak is. Als er wel sprake is van verminderde vruchtbaarheid, dan zijn er gelukkig nog veel manieren om toch zwanger te raken. Wij hebben alle vruchtbaarheidsbehandelingen voor je op een rijtje gezet.

Welke vruchtbaarheidsbehandelingen zijn er?

Er zijn best veel verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen. Wanneer je online zoekt, kom je zoveel verschillende termen tegen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Om je wat meer duidelijkheid te geven, hebben wij ze hieronder voor je opgesomd:

  • Ovulatie-inductie (OI)
  • Kunstmatige inseminatie: IUI, IVF, ICSI, KID
  • MESA, PESA of TESE

Ovulatie-inductie

Als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt dan heb je elke maand, halverwege de cyclus, een eisprong (ovulatie). Zonder eisprong kan je niet zwanger raken, omdat er dan geen eicel is bevrucht. Sommige vrouwen hebben een zeer onregelmatige cyclus, waardoor ze maar af en toe een eisprong hebben. Als je dit ook hebt, kan een ovulatie-indicatie helpen. Bij deze behandeling wordt de eisprong op gang gebracht met behulp van medicijnen. De medicatie bestaat uit hormonen in de vorm van tabletten of injecties. De medicijnen stimuleren de rijping van de eicel, zodat er een eisprong plaatsvindt.

Kunstmatige inseminatie

Er zijn vier verschillende soorten kunstmatige inseminatie:

    • IUI
    • IVF
    • ICSI
    • KID

IUI

IUI staat voor Intra Uteriene Inseminatie. Deze vruchtbaarheidsbehandeling wordt vaak toegepast als er sprake is van verminderde zaadkwaliteit, verminderde vruchtbaarheid of slecht doorgankelijk slijm van de baarmoedermond. Bij een IUI-behandeling wordt op de dag van de eisprong sperma in de baarmoeder geïnjecteerd.

IVF

IVF is de afkorting van In Vitro Fertilisatie. Deze behandeling kan worden toegepast als je haast nooit een eisprong hebt. Bij IVF worden hormonen toegediend, waardoor er meerdere eitjes rijpen. Vervolgens worden de eitjes door een punctie uit de eierstokken verwijderd. De eitjes worden weer samengebracht met zaadcellen en daarna wordt een bevruchte eicel weer in de baarmoeder teruggeplaatst.

ICSI

ICSI staat voor Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie. ICSI is bijna hetzelfde als IVF. Het verschil tussen IVF en ICSI is dat er bij IVF duizenden zaadjes de eicellen kunnen bevruchten. Bij ICSI wordt er slechts één goede zaadcel geselecteerd en deze wordt in de eicel geïnjecteerd. ICSI wordt vaak toegepast als de zaadkwaliteit minder is.

KID

KID is de afkorting van kunstmatige inseminatie donorzaad. Deze vruchtbaarheidsbehandeling wordt toegepast als er sprake is van onvruchtbaarheid bij de man. De kinderwens wordt dan vervuld met donorsperma, oftewel sperma van een andere man. De vruchtbaarheidsbehandeling kan ook worden toegepast als de man een erfelijke ziekte heeft en deze ziekte niet aan zijn kind wil doorgeven.
Bij alleenstaande vrouwen of lesbische koppels wordt er soms ook gebruikgemaakt van KID.

MESA, PESA of TESE

Soms kan het zijn dat een man wel zaadcellen aanmaakt, maar dat deze niet in het sperma terechtkomen. Dit kan door een verstopping of obstructie. Wanneer dit zo is dan kan er zaad uit de bijbal worden gehaald. Dit kan gebeuren onder algehele narcose (MESA) of via een lokale verdoving (PESA). Na de verdoving wordt er een klein naaldje in de bijbal geprikt en wordt het zaad opgezogen. Vervolgens wordt er direct gekeken of er levende zaadcellen zijn gevonden.

Als het met MESA of PESA niet lukt om zaadcellen uit de bijbal te halen, kan er worden overgestapt op een TESE-behandeling. Hierbij worden zaadcellen uit de teelbal gehaald.

Welke andere opties zijn er?

Het kan zijn dat een vruchtbaarheidsbehandeling niet mogelijk is of dat het toch niet lukt om zwanger te worden met een vruchtbaarheidsbehandeling. Ook dan zijn er methodes om toch een kindje te krijgen. Je kunt dan denken aan:

  • Eiceldonatie
  • Zaadceldonatie
  • Embryodonatie
  • Draagmoederschap

Eiceldonatie

Wanneer een vrouw onvruchtbaar is, vervroegd in de overgang komt of als er te weinig gezonde eicellen in de eierstokken aanwezig zijn dan kan eiceldonatie een mogelijkheid zijn. Deze methode kan alleen worden toegepast als je een goed functionerende baarmoeder hebt. Bij een eiceldonatie staat een andere vrouw eicellen af die vervolgens worden bevrucht met de zaadcellen van de partner van de wensmoeder of met donorzaad. Hierbij worden de eitjes van de donatrice door een punctie uit de eierstokken verwijderd. Daarna worden de eitjes weer samengebracht met zaadcellen. Vervolgens wordt een bevruchte eicel in de baarmoeder van de wensmoeder geplaatst.

Zaadceldonatie

Bij onvruchtbaarheid van de man of wanneer hij een ernstige erfelijke ziekte heeft, is zaadceldonatie een optie. Er wordt dan een zaadcel van een zaaddonor gebruikt. Deze donor kan een onbekende, maar ook een bekende zijn.

Embryodonatie

Als de man en vrouw allebei onvruchtbaar zijn, kan embryodonatie een mogelijkheid zijn. Bij deze methode wordt een embryo door een bekende of een onbekende gedoneerd. Vervolgens wordt het embryo in de baarmoeder van de wensmoeder geplaatst.

Draagmoederschap

Voor vrouwen die geen of een slecht functionerende baarmoeder hebben of bij wie een zwangerschap gevaar op kan leveren voor de gezondheid, kan draagmoederschap een optie zijn. Hierbij wordt een eicel van de wensmoeder middels een IVF of ICSI-behandeling in de baarmoeder van de draagmoeder geplaatst. Als wensmoeder ben je dan toch de biologische moeder.

Adoptie

Als je ongewenst kinderloos bent, kan adoptie een alternatieve mogelijkheid zijn. Hierbij word je ouder van een kind waar de biologische ouders niet voor kunnen zorgen. Adoptie is een zeer kostbare en lange procedure.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips