Overstappen van zorgverzekering: hoe werkt dat?

Woon of werk je in Nederland en ben je 18 jaar of ouder? Dan ben je wettelijk verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Sommige Nederlanders blijven jarenlang bij dezelfde verzekeraar zitten. Omdat dit ooit de goedkoopste optie was, denken zij dat dit nog steeds zo is. Toch is de kans groot dat er inmiddels het nodige veranderd is. Dit merk je snel genoeg als je een vergelijking maakt. Betaal je onnodig veel voor jouw zorgverzekering? Dan kun je overstappen. Omdat veel mensen niet precies weten hoe dit werkt, leggen wij je hier uit hoe je overstapt van zorgverzekering.

Overstappen mag eenmaal per jaar

Overstappen van zorgverzekering mag in Nederland eenmaal per jaar. Dit kan tussen half november en 1 januari. Waarom overstappen juist in deze periode kan? Omdat de meeste verzekeraars vanaf half november de premies voor het aankomende jaar bekendmaken. Als blijkt dat de premie van jouw zorgverzekering stijgt, kun je overstappen van zorgverzekering. Op deze manier kun je flink besparen op de kosten van een zorgverzekering.


Ook na 1 januari van het nieuwe jaar kun je overigens nog overstappen van zorgverzekering. Dit kan alleen als je voor 31 december van het huidige jaar jouw zorgverzekering opzegt. Er zijn ook situaties denkbaar waarin je tussen 1 februari en half november over mag stappen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je in deze periode gaat scheiden of voor langere tijd in het buitenland gaat wonen. Let op: je moet in dat geval wel zelf je zorgverzekering opzeggen.

Oude verzekering opzeggen en nieuwe afsluiten

Heb je zorgverzekeringen met elkaar vergeleken en blijkt dat je (flink) kunt besparen op de premie? Dan kun je overstappen. Veel mensen zeggen eerst hun huidige zorgverzekering op en sluiten daarna pas een nieuwe af. Toch is het beter om dit in de omgekeerde volgorde te doen. Je voorkomt op deze manier namelijk dat je onverzekerd bent. Je kunt jouw oude verzekering opzeggen door dit aan te geven bij de huidige verzekeraar. De nieuwe verzekering sluit je makkelijk en snel online af.

Gebruik de overstapservice van een zorgverzekeraar

Veel verzekeraars hebben tegenwoordig een overstapservice. Hiermee wordt overstappen van zorgverzekering een stuk makkelijker. Bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering geef je aan waar je op dit moment verzekerd bent. Jouw nieuwe verzekeraar zorgt er vervolgens voor dat de bestaande zorgverzekering wordt opgezegd. Op deze manier kost overstappen van zorgverzekering je amper tijd en moeite.

Kijk goed naar de dekking

Een veelgemaakte fout bij overstappen van zorgverzekering is dat mensen alleen naar de premie kijken. Het is lekker als je een goedkope zorgverzekering vindt, maar dit is niet altijd de beste keuze. De dekking kan namelijk minder zijn dan de dekking van een duurdere verzekering. Zo sluit je bij de ene verzekeraar mogelijk alleen het basispakket af, terwijl de andere verzekeraar het basispakket in combinatie met een tandartsverzekering aanbiedt. Omdat laatstgenoemde verzekering uitgebreider is, betaal je er een hogere dekking voor. Laat je daarom nooit te veel leiden door de prijs als je wilt overtappen van zorgverzekering, maar kijk liever naar de dekking. Op deze manier voorkom je dat je straks minder goed verzekerd bent dan je verwacht had.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips