Help! Welke neusspray moet ik kiezen bij verkoudheid?

In de winter krijgen veel mensen last van een verstopte neus of juist van een loopneus. Een neusspray kan helpen bij een verstopte neus. Maar welke soorten neussprays zijn er? En welke neusspray kun je het best gebruiken? Wij vertellen je meer over de verschillende soorten neussprays.

Neusspray met zoutoplossing

Een neusspray met zoutoplossing is het minst schadelijk voor je neusslijmvlies en kan voor een langere periode gebruikt worden. Deze neusspray is zonder recept te verkrijgen bij de drogist. De zoutoplossing verdunt het slijm in je neus, waardoor je je neus gemakkelijker kunt snuiten. Zo kun je weer beter ademen. Een neusspray met zoutoplossing werkt goed tegen een verstopte neus. De werking is echter van korte duur.

Neusspray met xylometazoline

Een neusspray met xylometazoline helpt om het neusslijmvlies te verdunnen. Het middel zorgt ervoor dat de bloedvaten rondom het neusslijmvlies samentrekken. Het gevolg daarvan is dat de zwelling van het neusslijmvlies tijdelijk afneemt. Zo kun je vrijwel direct beter ademen. De effecten blijven tot wel 12 uur merkbaar. Een neusspray met xylometazoline mag je echter niet langdurig gebruiken. Gebruik je het middel voor een langere periode, dan kan het neusslijmvlies beschadigd raken. Het middel werkt dan averechts.

Gebruik een neusspray met xylometazoline niet langer dan 7 dagen. Het middel kan dan averechts gaan werken. Bovendien kan het middel verslavend zijn bij langdurig gebruik. Een neusspray met xylometazoline is effectief tegen een verstopte neus. In sommige gevallen worden er ook andere bestanddelen toegevoegd, zodat het middel ook helpt bij een loopneus.

Neusspray met corticosteroïden

Een neusspray met corticosteroïden werkt ontstekingsremmend. Corticosteroïden zijn kunstmatige varianten van het hormoon cortisol. Dit is een hormoon dat in de bijnieren wordt aangemaakt. Corticosteroïden kennen veel verschillende toepassingen. Zo wordt het ook in neussprays verwerkt. Deze neussprays werken goed bij neuspoliepen en allergieën. Een neusspray met corticosteroïden moet je een aantal weken dagelijks gebruiken. Bij langdurig gebruik is er een verhoogde kans op bijwerkingen. Om die reden moet je zorgvuldig met dit middel omgaan en valt het alleen op recept te krijgen.

Welke neusspray kun je het best gebruiken?

Bij een milde neusverkoudheid is het aan te raden om in eerste instantie een neusspray met zoutoplossing te proberen. Dit is namelijk de neusspray met de minste kans op bijwerkingen. Heb je een flinke verkoudheid te pakken? Dan kun je een neusspray met xylometazoline proberen. Alleen bij neuspoliepen en hevige allergieën zal de huisarts een neusspray met corticosteroïden voorschrijven. De andere neussprays die we in dit artikel hebben uitgelicht, zijn zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips