Een cosmetische behandeling financieren, hoe werkt dat?

Er zijn talloze redenen waarom je een cosmetische behandeling kan overwegen. Het gaat vaak om complexe behandelingen zoals het verwijderen van huidoverschot of bijvoorbeeld het verwijderen van littekens die altijd blijven herinneren aan dat nare moment. Een cosmetische behandeling kan dan ook wonderen verrichten voor het zelfvertrouwen en het mentale welzijn. Er is veel mogelijk, maar aan plastische chirurgie kleeft wel een stevig prijskaartje. Gelukkig bestaan er verschillende manieren om een cosmetische behandeling te financieren.

Steun door de zorgverzekeraar

In de eerste plaats is het goed om te weten dat een cosmetische behandeling soms wordt gefinancierd door de zorgverzekeraar. Vaak gaat het dan wel maar om een gedeeltelijke vergoeding of moet er eerst een machtiging worden gevraagd. Bovendien is het meestal beperkt tot probleempjes die niet alleen esthetisch van aard zijn, maar ook functionele problemen veroorzaken. De behandeling moet met andere woorden ook medisch noodzakelijk zijn. Een voorbeeld hiervan is een ooglidcorrectie die zonder behandeling niet alleen een vermoeide uitstraling geeft, maar die ook hoofdpijn en een verslechterd zicht kan veroorzaken. Ook een borstreconstructie na een operatie wegens borstkanker wordt bijvoorbeeld vaak vergoed.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet

Wanneer de zorgverzekeraar geen oplossing biedt, kan je altijd uitkijken naar financiering. Hierbij heb je eigenlijk twee keuzes: een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

Bij een persoonlijke lening dien je een aanvraag in bij een kredietverstrekker en betaal je vervolgens gedurende een overeengekomen periode terug. Elke maand betaal je dan een vast bedrag terug. Dit heeft het voordeel van de duidelijkheid. Een nadeel is dan weer dat je de betaalde bedragen niet opnieuw mag opnemen. Dit is soms vervelend als er nadien nog kleine vervolgingrepen nodig zijn. In principe moet je dan telkens opnieuw aankloppen voor een nieuwe persoonlijke lening.

In voorgaande situatie is een doorlopend krediet interessanter. Bij zo’n doorlopend krediet is alles heel flexibel en kan je de betaalde bedragen opnieuw opnemen zonder dat je daarvoor telkens opnieuw formaliteiten hoeft te vervullen. Dit maakt het ook laagdrempeliger.

Financiering via het ziekenhuis

Daarnaast bieden sommige ziekenhuizen ook zelf financieringsmogelijkheden aan. Ook hier zijn er vaak twee opties. Enerzijds zijn er ziekenhuizen die je de mogelijkheid geven om voorafgaand aan de behandeling in termijnen te betalen. Zij starten wel pas met de operatie wanneer alles betaald is. In de praktijk kan je natuurlijk ook gewoon geld op je spaarrekening plaatsen tot je voldoende hebt voor de behandeling, maar we zijn natuurlijk niet allemaal even consequente spaarders.

Andere ziekenhuizen bieden dan weer financieringsmogelijkheden aan waarbij je na de behandeling moet betalen. Vaak moet je dan een voorschot betalen en kan je het resterende gedeelte in termijnen betalen. Hier moet je toch altijd goed opletten. Het is niet ongewoon dat zij torenhoge rentekosten aanrekenen die kunnen oplopen tot de maximaal wettelijk toegestane rente. Vergelijk zo’n voorstellen daarom altijd met aanbiedingen die je van andere kredietverstrekkers krijgt. Vaak zijn deze aanbiedingen veel voordeliger.

Schadevergoeding voor letselschade

Soms kan ook een andere verzekeraar de ingreep vergoeden. Meestal gaat het dan om esthetische schade in het kader van aansprakelijkheidsclaims. De verzekeraar zal dan een schadevergoeding uitbetalen om de schade te vergoeden, ongeacht of de ingreep al dan niet plaatsvindt.

Een voorbeeld daarvan is een passagier die lelijke littekens oploopt door een fout van de bestuurder. Dan zal de SVI-verzekering deze letselschade vergoeden. Er zijn natuurlijk ook andere situaties denkbaar.

In ieder geval doe je er goed aan om even te overleggen met de betrokken verzekeraar en de mogelijkheden na te gaan. En als er geen verzekeraar is, kan je natuurlijk ook nog altijd de tegenpartij aansprakelijk stellen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips