Week zonder vlees: vierde editie

Van 8 tot 14 maart vindt dit jaar de vierde editie van de Nationale Week Zonder Vlees plaats. De Nationale Week Zonder Vlees is een duurzaamheidscampagne die jaarlijks terugkeert waarbij deelnemers worden geïnspireerd om een week lang vegetarisch te eten. Doe jij ook mee met de week zonder vlees?

De groei van de week zonder vlees

De nationale week zonder vlees bestaat sinds 2018 en wordt steeds populairder in Nederland. Onderzoeksbureau Blauw heeft een onderzoek gedaan en hieruit is gebleken dat 46% van de Nederlanders op de hoogte is van de week zonder vlees. Als we kijken naar vorig jaar, dan blijkt dat zo’n 14% van de Nederlanders heeft meegedaan met de week zonder vlees wat resulteert in 2,4 miljoen mensen. Hierbij werd gemiddeld 4,7 dagen geen vlees gegeten door de deelnemers die hebben meegedaan aan de week zonder vlees. De resultaten worden tevens ondersteund door cijfers van supermarktverkoop. Uit de cijfers van de week zonder vlees in 2020 is gebleken dat 200,4% vaker vleesvervangers zijn verkocht ten opzichte van een gemiddelde week. Kortom, een groot succes!

De flexitariër wordt steeds populairder

De flexitariër wordt steeds populairder in Nederland. Dit komt mede door de milieu-impact van vlees eten die een prominente rol speelt. Als je namelijk als volwassene een week geen vlees eet, bespaar je in totaliteit 101 liter water, 79 km autorijden aan CO2-uitstoot en 770 gram dierenvlees. Wil jij een positieve impact hebben op het milieu? Doe dan mee met de week zonder vlees. Door slechts een week geen vlees te eten kun jij een positieve bijdrage leveren aan het milieu van Nederland.

Als we kijken naar Nederland merken we ook dat er een stijgende vleesconsumptie plaatsvindt. Uit de Vegamonitor 2020 is gebleken dat 55 procent van de Nederlands zich nog als vleeseter ziet ten opzichte van de 59 procent in het jaar daarvoor. In 2017 lag het gemiddelde jaarlijkse vleesverbruik op 76,6 kilo terwijl dit in 2018 lag op 77,2 kilo per jaar. Uit deze cijfers blijkt dat het eten van vlees toeneemt, terwijl de flexitariër ook steeds meer aan populariteit wint. Maar wat zijn nou echt goede producten om regelmatig vlees te minderen, zodat je de smaak en textuur van vlees niet hoeft te missen. Juist, vleesvervangers.

Wat zijn vleesvervangers?

Als je mee wilt doen met de week zonder vlees en je bent echt een vleesliefhebber, dan kun je een beroep doen op vleesvervangers. Vleesvervangers zijn namelijk producten die je kunt gebruiken in plaats van vlees. Het is goed om te benoemen dat de smaak, textuur en vorm lijken op die van vlees. De voedingswaarde van vleesvervangers zijn tevens ook hetzelfde als normaal vlees waarbij de vleesvervangers als eiwitrijk worden getypeerd. Het is tevens ook goed om te benoemen dat de vleesvervangers ook andere voedingsstoffen bevatten zoals ijzer, vitamine, B12, zink en nog veel meer. Ben jij benieuwd naar hoe dit in werkelijkheid proeft? Je kunt de vleesvervangers vaak in jouw lokale supermarkt kopen waardoor je direct kunt proeven hoe het smaakt!

Neem deel met vrienden of kennissen

Wil jij een positieve bijdrage leveren aan het milieu waarbij je je steentje bij kunt dragen aan minder CO2-uitstoot en beter bent voor de dieren? Dan is het aan te raden om mee te doen met de campagne van week zonder vlees. In je eentje is het natuurlijk niet leuk om te doen en bij deze is het de oproep om dit samen met je kennissen en/of vrienden te doen. Hierdoor kunnen jullie elkaar pushen om een week geen vlees te eten. Jullie zullen merken hoe eenvoudig het is om op regelmatige basis geen vlees te eten!


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips