4 tips om een eetverslaving te voorkomen

Een eetverslaving (ook wel eetstoornis genoemd) is een serieuze beperking die ernstige lichamelijke en psychische gevolgen kan hebben. Deze heftige en ingrijpende gevolgen willen we liever voorkomen. Intensieve behandeltrajecten zorgen ervoor dat eetverslavingen worden doorbroken, maar het is erg lastig omdat eten eenmaal noodzakelijk is om in leven te blijven. Balans vinden met de juiste hoeveelheid en het vertonen van goed eetgedrag heeft tijd en wilskracht nodig wanneer een eetverslaving aan de orde is. Deze tips helpen bij het voorkomen van een eetverslaving.

Bewust eetgedrag vertonen

Ben je verslaafd aan eten? Dan is het belangrijk om dit eerst te erkennen. Ook wordt aangeraden om er met een deskundige of bijvoorbeeld je huisarts over te praten, zodat er passende hulp kan worden geboden. Bewust eetgedrag vertonen begint bij het accepteren dat een eetverslaving op de loer ligt. De juiste manier om hier verandering in te brengen, is door open kaart te spelen. Naar jezelf toe én jouw omgeving, zodat anderen jou ook kunnen ondersteunen in deze fase.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een eetverslaving voorkomen is een geweldige keuze, een goede start werkt extra motiverend en vergroot de kans op succes. Bedenk daarom een gezond menu voor de hele week en koop gerichte boodschappen waarmee je inspeelt op deze eetkeuzes. Geef ongezonde producten die je nog in huis hebt weg of zet deze op plekken die je niet goed ziet. Door de juiste voeding in huis te halen, kan je al de eerste verleidingen weerstaan. Dit is namelijk het eten waar je bewust voor hebt gekozen en waarmee je het moet doen.

Gezonde keuzes maken

De eerste gezonde keuzes zijn al gemaakt tijdens het kopen van de juiste boodschappen. Nu gaan we over op gezond eten. Maak goede keuzes voor het eten en drinken, schrijf in de agenda op hoe het verloopt zodat je na afloop van de dag ook het eetgedrag kunt evalueren. Wat ging er goed en wat kan de volgende dag beter? En waar ben je vandaag trots op? Gezond eten kan ook gepaard gaan met de keuze om meer te bewegen. Zo stimuleer je meteen een goede levensstijl waardoor je lekkerder in je vel gaat zitten.

Nieuwe eetpatronen voortzetten

De kunst van het voorkomen van een eetverslaving zit in het volhouden. De nodige ups en downs gaan vaak gepaard bij eetverslavingen, omdat eten eenmaal een noodzaak is. Daarom is het extra belangrijk om niet de mist in te gaan, want wanneer dit de eerste keer gebeurd zal de neiging om het nog een keer te doen worden vergroot. En dan is het hek van de dam. Durf te kiezen voor jezelf en jouw gezondheid, door van jouw gezonde eetpatronen een gewoonte te maken.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips