Papillae filiformes

De filiforme of konische papillen (papillae filiformes) zijn het grootst in aantal en het meest divers van alle papillen die zich op de tong bevinden en beslaan het voorste tweederde deel van het oppervlak van de tong. Sommige papillen hebben gerafelde uiteinden hebben, maar allen zijn konisch van vorm. Deze papillen hebben niets met de smaakervaring te maken. Zij hebben waarschijnlijk geen smaakpapillen, maar lijken eerder een afbrekende functie te hebben.

Papillae filiformes

Papillae foliatae
De foliate papillen (papillae foliatae), ook wel slijmvliesplooien, hebben een bladachtige vorm. Men vindt ze in clusters die zich ongeveer in het midden van beide zijden van de tong bevinden. Over het algemeen bevinden zij zich net voor de “V”-formatie van de papillae vallatae. Deze papillen houden verband met de smaakwaarneming en hebben smaakpapillen die net onder het oppervlak liggen. Zij reageren doorgaans op zuur.

Papillae fungiformes
De fungiforme papillen (papillae fungiformes) zijn kleine, paddestoelvormige papillen met een dieprode kleur. Zij zijn onregelmatig over het oppervlak van de tong verdeeld, maar worden hoofdzakelijk gevonden in het puntje van de tong (apex) en langs de randen. Deze papillen houden verband met de smaakwaarneming en hebben smaakpapillen die zich net onder het oppervlak bevinden. Zij reageren uitsluitend op zoete en zoute smaken.

Papillae vallatae
De papillae vallatae, vroeger ook wel papillae circumvallatae, zijn de grootste papillen in de tong. Een mens heeft gemiddeld zeven tot twaalf vallate papillen die zich in het oppervlak aan de achterzijde van de tong bevinden. De papillen liggen over het algemeen in een “V”-vorm die richting keel wijst. Deze papillen houden verband met de smaakwaarneming en hebben op de uiteinden smaakpapillen. Iedere papillae vallatae bevat 250 tot 270 smaakpapillen. Op latere leeftijd, boven de 75 jaar, daalt het aantal met ongeveer 50%. Deze smaakpapillen reageren uitsluitend op zuur en bitter.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips