Oorzaken van bilklachten

Rugklachten, nekklachten en beenklachten zijn klachten die men in de medische wereld geregeld voorbij ziet komen. Echter zijn er nog veel meer klachten waar mensen last van kunnen hebben en waar we minder over horen. Juist daarom vandaag een artikel over de oorzaken van bilklachten. Wanneer je last hebt van klachten in je bil, dan kan dit voor vervelende situaties zorgen. Het kan zelfs zo erg worden dat je niet meer kunt zitten en zelfs tintelingen of een gevoel van doofheid in je bil ervaart. Deze klachten kunnen er zelfs voor zorgen dat je arbeidsongeschikt wordt en niet meer kunt ontspannen. Mocht jij last hebben van deze klachten en vraag jij je af waar deze klachten vandaan komen? Dan is het aan te raden om verder te lezen. In dit artikel gaan we jou namelijk vertellen waar deze klachten mogelijk vandaan zouden komen.

Het piriformis-syndroom

Wanneer je last hebt van bilklachten, dan zou dit kunnen duiden op het piriformis-syndroom.  Voor veel mensen is dit een relatief onbekend syndroom. Dit syndroom heeft haar naam te denken aan de misculus piriformis, in Latijn betekent dit “spier in de vorm van een peer”. Deze spier loopt vanuit de binnenkant van de bekken naar de achterkant van het heupgewricht. Deze spier zorgt ervoor dat we onze benen naar buiten kunnen draaien. Mocht je last hebben van het piriformis-syndroom, dan verhardt deze spier of zwelt hij op. Dit zorgt er weer voor dat deze op de ischias-zenuw drukt en dit zorgt voor een vervelend gevoel. Een veelvoorkomend symptoom is dat men dan last krijg van een zeurende pijn in de bil. Dit zorgt voor belemmering op het moment dat je wilt bewegen, het maakt sporten in ieder geval erg zwaar en dat is vervelend.

Wanneer je last hebt van je bil is de kans dus aanwezig dat je last hebt van het piriformis-syndroom. De klachten die je van dit syndroom krijgt lijken erg op klachten die men krijgt bij een hernia. Je kunt bijvoorbeeld ook last krijgen van je rug, echter is dit niet het enige waar je last van kunt krijgen. Zo kan dit syndroom ook zorgen voor rugklachten en tintelingen die kunnen uitstralen naar de voet. Ben jij benieuwd naar andere symptomen van dit syndroom? Lees dan verder. Onderstaand gaan we hier namelijk verder op in.

Overige klachten

Pijn in je bil kan dus komen door dit syndroom, echter zorgt dit syndroom ook voor andere klachten. Een veelvoorkomende klacht is bijvoorbeeld dat je last krijgt van steken in de achterkant van de (boven) benen, verder kan de pijn die je in je bil ervaart ook uitstralen naar je heupen en benen. Je krijgt hier vooral last van op het moment dat je lang zit of als je bijvoorbeeld gaat sporten of wandelen.

Hoe wordt dit syndroom veroorzaakt?

Het piriformis-syndroom kan op verschillende manieren worden veroorzaakt. Zo kan het ontstaan doordat je bent gevallen op je bilspier, een verkeerde lichaamshouding, maar ook doordat je langdurig zit op bijvoorbeeld je werk. Tevens kan dit syndroom worden veroorzaakt door fysieke arbeid, maar ook door sporten. Een andere reden is een anatomische afwijking, denk bijvoorbeeld aan instabiele bekken na een bevalling.

Kinesitherapie

Heb jij last van het piriformis-syndroom en wil jij hiervoor behandeld worden? Dan is kinesitherapie een aanrader. Met speciale oefeningen rekt deze vorm van therapie de piriformis spier op. Tevens kan dit lukken met behulp van een massage. Overigens kan er in samenspraak met de arts ook voor medicatie zoals paracetamol of pijnstillers gekozen worden. Ook is het voor de behandeling altijd aan te raden om in beweging te blijven en om zo snel mogelijk voor een behandeling te kiezen. Hoe eerder je begint, hoe beter de genezing.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. wil graag meer horen over bil/rugpijn of dunne vezel neuropathie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips