De invloed van het matras op je nachtrust

Een gezonde nachtrust is essentieel voor je lichaam. Slaap je niet goed, dan kan dit invloed hebben op je weerstand en op je stemming. Bovendien lopen mensen met een slecht slaapritme een verhoogd risico op bepaalde aandoeningen, waaronder obesitas. Ook je slaaphouding kan veel impact hebben. Met een verkeerde slaaphouding kun je bijvoorbeeld last krijgen van nek- en rugklachten. Wil je de kwaliteit van je nachtrust verhogen? Dan is het goed om te weten dat je matras een zeer belangrijke rol speelt. Indien je regelmatig slecht slaapt of last hebt van lichamelijke klachten, kan het verstandig zijn om eens na te gaan of je matras wel geschikt is.

Je matras bepaalt grotendeels hoe comfortabel je ligt

Met het verkeerde matras kan het behoorlijk lastig zijn om in slaap te komen. Is een matras behoorlijk hard of zak je juist te ver in het matras weg? Dan kan dit behoorlijk storend zijn en duurt het waarschijnlijk langer voordat je in slaap valt. Slaap je niet comfortabel, dan is de kans ook groot dat je minder diep slaapt en ‘s nachts vaker wakker wordt. Vooral op een hete zomeravond kun je ‘s nachts ook behoorlijk transpireren. Een goed matras helpt je lichaam om de warmte af te voeren, waardoor je niet meer zwetend wakker wordt.

Met een matras met een hoog comfortgehalte val je eerder in slaap en is ook de kwaliteit van je nachtrust beter. Daardoor ben je de volgende dag beter uitgerust en voel je je fitter. Heb je een goed slaapritme, dan heb je een betere weerstand. Bovendien presteert ons lichaam beter na een goede nachtrust. Dat merk je bijvoorbeeld terug tijdens het sporten, maar ook op de werkvloer.

Met een slecht matras krijg je eerder lichamelijke klachten

Heb je het verkeerde matras uitgekozen, dan krijg je eerder last van rug-, schouder- en nekklachten. Een matras moet voldoende ondersteuning bieden, maar ook genoeg meegeven. Zo kunnen je spieren ontspannen, maar ligt je wervelkolom ‘s nachts ook in een natuurlijke houding. Bij een verkeerd matras is dat juist niet het geval. Kunnen je spieren niet goed ontspannen of ligt je wervelkolom ‘s nachts in een onnatuurlijke houding, dan kan dit tot lichamelijke klachten leiden.

Hoe kies je het juiste matras?

Bij het kiezen van een matras is het verstandig om rekening te houden met verschillende factoren. Ben je benieuwd waar je rekening mee dient te houden? Hieronder vind je een aantal van de belangrijkste factoren om op te letten bij het kiezen van een matras.

De lengte van het matras

Om te beginnen is het belangrijk dat het matras de juiste afmetingen heeft. Kies voor een matras dat minimaal 20 centimeter langer is dan je eigen lichaamslengte. Het is namelijk ver van ideaal als je voeten uitsteken tijdens het slapen.

De hardheid van het matras

De hardheid van je matras is ontzettend belangrijk. De hardheid bepaalt hoe ver je in het bed wegzakt en hoeveel ondersteuning je lichaam krijgt. Ben je zelf wat zwaarder, dan is het verstandig om voor een harder matras te kiezen. Ben je licht van gewicht, dan is een zachter matras ideaal. Belangrijk is dat je lichaam voldoende ondersteuning krijgt, dat het matras comfortabel ligt en dat je ruggenwervels een natuurlijke houding hebben.

Je budget

Matrassen vind je in vrijwel iedere prijscategorie. Niet altijd is een duur matras ook echt beter voor je lichaam. Belangrijk is dus om vooral naar de prijs-kwaliteitverhouding te kijken. Een goed matras is over het algemeen niet goedkoop, maar je hoeft ook zeker niet de hoofdprijs te betalen voor een prima matras.

Allergieën

Heb je allergieën? Dan is het verstandig om ook hier rekening mee te houden bij het kiezen van een geschikt matras. In dit geval is een anti-allergeen matras de beste keuze. Met een dergelijk matras krijg je minder snel last van allergische reacties.

Temperatuur

Je matras heeft ook veel invloed op je lichaamstemperatuur. Heb je het ‘s nachts vaak behoorlijk warm? Dan is een vochtregulerend matras perfect. Daarnaast bepaalt het materiaal ook hoe koud of warm het matras aanvoelt.

Ook je kussen speelt een belangrijke rol

Niet alleen is het belangrijk dat je een comfortabel matras hebt, maar ook je kussen speelt een belangrijke rol. Je kussen bepaalt namelijk wat de positie van je nekwervels zal zijn ten opzichte van de wervelkolom. Heb je een te hoog of te laag kussen, dan loop je meer risico op nekklachten.

Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips