Beddengoed van satijn, katoen of percal?

Een goede nachtrust is essentieel voor ons lichaam. Je bed en ook het dekbed, hebben veel impact op je nachtrust. Om die reden is het niet onverstandig om je in de verschillende soorten hoeslakens en dekbedovertrekken te verdiepen. Niet alleen de hoofdkussens en het matras zelf hebben namelijk impact op hoe je slaapt! Er bevindt zich altijd een dunne stof tussen je lichaam en het matras en hoofdkussen. Maar welke stof is nu het meest geschikt? Kies je ’veilig’ voor katoen of ga je voor satijn of percal? Hier lees je wat de verschillen tussen deze stoffen zijn!

Beddengoed van katoen

Het meeste beddengoed wordt van katoen gemaakt. Katoen heeft verschillende eigenschappen die het materiaal geschikt maken om als beddengoed te gebruiken. Om te beginnen voelt katoen lekker koel aan. Daarnaast heeft katoen ook vochtregulerende eigenschappen. Katoenen beddengoed is om die reden ideaal voor wanneer je veel transpireert in je slaap. Katoen is bovendien relatief goedkoop en minder duur dan bijvoorbeeld satijn of percal.

Katoenen beddengoed heeft dus veel voordelen. Niet voor niets wordt het meeste beddengoed van dit materiaal gemaakt! Toch kan katoen ook nadelen hebben. Zo verschijnen er relatief snel kreukels in het materiaal en kan de kleur na verloop van tijd vervagen.

Beddengoed van satijn

Satijnen beddengoed is vooral geliefd vanwege de uitstraling. Satijn heeft een glanzend effect, wat al snel voor een luxe uitstraling zorgt. Satijn wordt over het algemeen van katoen gemaakt. Satijn komt voort uit een speciale weefmethode, waarbij de garen nauw op elkaar geweven worden. Omdat de garen zo dicht op elkaar zitten, wordt de stof mooi glad. Van satijn zegt men ook wel dat het voor een zachte huid en zacht haar zorgt, vanwege de gladde structuur van de stof.

Satijn is duurder in aanschaf dan normaal katoen, omdat de stof op een speciale manier geweven wordt. Daardoor is het productieproces tijdrovender. Niet iedereen vindt de gladde structuur van satijn even fijn liggen. Wanneer je een satijnen dekbed overweegt, is het dus verstandig om zelf even te voelen wat je van de stof vindt.

Beddengoed van percal

Net als satijn, heeft percal een mooie gladde structuur. Terwijl satijn ook van andere materialen gemaakt kan worden, wordt percal altijd van katoen gemaakt. Daardoor heeft percal veel van de voordelen die katoen ook heeft. Omdat de garen zo dicht op elkaar zitten, blijft percal echter langer mooi dan gewoon katoen en kreukt het niet. Het verschil met satijn is dat percal niet glanst.

Conclusie

Kun je het best voor ‘normaal’ katoen, percal of satijn kiezen? Dat hangt van je persoonlijke wensen af! Deze materialen delen veel voordelen, omdat katoen de basis vormt. Percal en satijn hebben echter een gladdere structuur. Veel mensen vinden dit fijner liggen, maar dat geldt niet voor iedereen. Percal en satijn blijven over het algemeen ook langer mooi en hebben een luxe uitstraling. Wil je een kussen met een luxe uitstraling? Ga dan voor een van deze twee stoffen. Kies voor satijn als je een glanzend dekbed wilt, of ga voor percal als je juist geen glanzend effect wilt. Geef je liever niet te veel uit? Dan voldoet normaal katoen in de meeste gevallen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips