Voet

De voet is het onderste deel van het been, dat aansluit op het onderbeen. De voet van de mens heeft niet minder dan 26 beenderen. De bouw van de voet combineert zowel beweeglijkheid als stabiliteit, nodig om de grote krachten te verduren die op de voet worden uitgeoefend door de rechtopgaande gang van de mens. Het voetskelet wordt meestal in drieën verdeeld: de voetwortel, de middelvoetsbeenderen en de botten van de tenen.

voet

Bovenaan in de voetwortel ligt het sprongbeen dat in het tapgat ligt dat door scheenbeen en kuitbeen wordt gevormd. In dit gewricht kan de voet slechts op en neer worden bewogen. Het sprongbeen rust op het hielbeen en het gewricht tussen deze botten maakt deel uit van het onderste spronggewricht. De achillespees van de sterke kuitspieren zit vast aan het achtereind van het hielbeen. De overige vijf beenderen van de voetwortel zijn klein en rechthoekig. Zij vormen het achterste deel van het voetgewelf, terwijl de vijf middelvoetsbeentjes het voorste deel vormen. Elke teen heeft drie kootjes, behalve de grote teen die er maar twee heeft.

De verschillende botten zijn verbonden door banden, pezen en spieren, terwijl de verbindingen tussen de voetwortelbeenderen en de middelvoetsbeenderen bijzonder sterk zijn. De voet heeft normaal drie steunpunten die het gehele lichaamsgewicht dragen. De hak is er een van en de beide andere zijn de kopjes van het eerste en vijfde middelvoetsbeen.

Het lichaamsgewicht zal op andere plaatsen worden overgebracht, als bijvoorbeeld het eerste middelvoetsbeen te kort is of niet stabiel, zodat een deel van zijn taak wordt overgedragen op het tweede middelvoetsbeen. De afwijking die het meeste voorkomt is echter de platvoet, dat wil zeggen een laag overlangs voetgewelf. Beide afwijkingen geven vermoeide en pijnlijke voeten en maken het moeilijk lange afstanden te lopen.

Ook kan pijn in de kuiten, de dijen en het heiligbeen worden gevoeld. Platvoeten zijn meestal het gevolg van een hoog lichaamsgewicht of zwaar en staand werk, maar kunnen ook worden veroorzaakt door verslapping van de voetspieren. De behandeling met een steunzool van metaal, plastic of leer moet met de meeste zorg door een specialist worden verricht. Bij beginnende platvoeten kunnen voetoefeningen enig resultaat hebben.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips