Vernauwing van het wervelkanaal

Vooral op wat oudere leeftijd komt een vernauwing van het wervelkanaal, ook wel een stenose genoemd, relatief veel voor. De aandoening ontwikkelt zich ook pas op latere leeftijd en kan in principe overal in de wervelkolom voorkomen. De twee plaatsen waar vernauwing van het wervelkanaal het meest voorkomt, zijn echter in de nek of in de onderrug. Lees nu verder!

Wat is een vernauwing van de wervelkolom?

Onze bewegingen worden voor een groot deel aangestuurd door de wervelkolom, die uit verschillende wervels bestaat. Een vernauwing in de wervelkolom in de nek ligt meestal tussen de vierde en de zevende nekwervel en zorgt voor druk op het ruggenmerk, een vernauwing in de onderrug ligt vaak tussen de tweede en vijfde lendenwervel en zorgt voor beknelling van zenuwwortels.

De ene wervelkolom is de andere niet: van nature kan iemand een nauwere wervelkolom hebben dan gebruikelijk. Door slijtage (artrose) verdikken de ligamenten die tussen de wervels liggen en vergroten de tussenwervelgewrichten. De ruimte voor het ruggenmerg en de zenuwwortels wordt hierdoor steeds kleiner, wat in feite de vernauwing van de wervelkolom is.

Symptomen

Het belangrijkste symptoom is, niet geheel verrassend, pijn in de rug. Met name pijn in de onderrug die ook uitstraalt naar de benen, kan duiden op een vernauwing van de wervelkolom in de onderrug. Ook een verdoofd gevoel in de benen tijdens het lopen kan een symptoom zijn. Een vernauwd wervelkanaal in de nek kan leiden tot weinig gevoel in de voeten, pijn tijdens het lopen en scheuten van pijn in de armen en schouders. Ook incontinentie kan duiden op een stenose. Een MRI-scan kan uitsluitsel bieden.

Behandeling

Operatieve behandeling is mogelijk. Daarbij worden de wervelbogen (of delen daarvan) verwijderd. Ook kunnen wervels aan elkaar worden vastgezet, om de rug te stabiliseren en de pijn te verminderen. Een moderne operatieve ingreep is de plaatsing van een titanium plaatje tussen de wervels, waardoor meer ruimte ontstaat. Deze laatste ingreep brengt minder complicaties met zich mee, waardoor hier steeds vaker voor wordt gekozen als eerste behandelwijze. Mocht het plaatsen van titanium plaatjes niet voldoende zijn, dan kan altijd nog gekozen worden voor een uitgebreidere operatie.

Leven met kanaalvernauwing

Een operatie kan verlichting bieden, maar ook op andere manieren kan rugpijn worden verlicht. Door te hurken, bukken of zitten wordt de pijn over het algemeen een stuk minder. Ook in een zijhouding liggen, met de benen opgetrokken, kan de pijn wat verlichten.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips