Spieren van de hals

De spieren van de halshuid spannen de huid van de hals aan. De borstbeen-sleutelbeen-tepelspier (m. sternocleidomastoideus) kan eenzijdig en tweezijdig ingezet worden. Eenzijdig buigt die de halswervelkolom naar dezelfde kant en draait het hoofd naar de andere kant. Daarbij tilt die de kin op. Tweezijdig tilt de betreffende spier de kin op, uigt de halswervelkolom naar voren, tilt de borstkas op en houdt deze vast.

De tweebuikige spier (m. digastricus) tilt het tongbeen op en daarbij komt het strottenhoofd naar voren omhoog, onder de tongbasis. Daarmee wordt voorkomen, dat eten of drinken in het strottenhoofd kunnen komen. De borstbeentongspier (m. sternohyoideus) zet het tongbeen en het strottenhoofd na elke slok weer terug in hun normale positie. De drie touwladderspieren (mm. scaleni) houden de halswervelkolom bijeen en buigen deze. Tegelijkertijd tillen ze de ribben bij het inademen op. De diepe halsspieren (lange hoofdspier = m. longus capitis, lange halsspier = m. longus colli) houden het hoofd en de halswervelkolom bijeen en buigen deze.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips