Hielspoor

Heeft u last van stekende pijn onder de hiel, dan wordt al snel gedacht aan hielspoor. In de meeste gevallen is dat ook zo, maar soms is ook een onwillig spiertje de oorzaak van de pijn. In dat laatste geval is er geen sprake van hielspoor, wat in feite een verkalking onder de hiel is. Bij hielspoor is de aanhechting van de pees die naar de voorvoet loopt, verkalkt. Wilt u meer informatie over hielspoor, zoals over de symptomen, de oorzaken en de mogelijke behandelingen? Lees dan snel verder!

Wat zijn de symptomen?

Hielspoor wordt eigenlijk altijd ontdekt door een opkomende, stekende pijn onder de hiel. Vooral bij het ‘s ochtends opstaan en bij het gaan staan of lopen na een tijdje stilzitten, kan deze pijn behoorlijk aanwezig zijn. Met name bij het begin van de inspanning, zoals lopen, heeft u last van pijn onder de hiel. Ook als u een constante spanning ervaart onder de hiel, kan dat duiden op (beginnende) hielspoor. Typerend voor deze aandoening, is dat deze bij het autorijden vaak de kop opsteekt. Vaak is de pijn niet specifiek tot één plaats te herleiden. Vaak loopt iemand al jarenlang rond met hielspoor, voordat dit ook als zodanig wordt herkend.

De oorzaken van hielspoor

Hielspoor is typisch een overbelastingsletsel. Omdat mensen steeds vaker gaan sporten en omdat het gemiddelde persoonsgewicht toeneemt, komt hielspoor steeds vaker voor. Ook het uitvoeren van een staand beroep kan een oorzaak zijn van hielspoor. De overbelasting kan daadwerkelijk veel sporten als oorzaak hebben, maar ook een ongelijke belasting – bijvoorbeeld door het dragen van slecht schoeisel – kan een rol spelen. Vooral sporten waarbij de voeten en daarin aanwezige spieren en pezen flink worden belast, zijn risicovol. Denk bijvoorbeeld aan zaalsporten of hardlopen. Ook een fysieke afwijking van de voet kan een veroorzaker zijn van hielspoor.

Behandeling

Hielspoor komt met name voor bij mensen die vanuit relatieve rust plotseling fanatiek gaan sporten. Om te voorkomen dat een blessure als hielspoor een kans krijgt, is het van belang om te kiezen voor een geleidelijke opbouw. Heeft u al last van hielspoor, dan is dat bij het herstel in ieder geval ook van groot belang.

Hielspoor is een hardnekkige en vervelende aandoening. Er zijn verschillende mogelijkheden om hielspoor te behandelen. Rust is het sleutelwoord. Vaak is een paar weken niet voldoende, en zal het herstel door middel van rust houden maandenlang in beslag nemen. Daarbij wordt er vaak gekozen voor het aanmeten van steunzooltjes. Ook kan een plaatselijke injectie met verdovende stof worden toegediend, om de pijn te doen verdwijnen. Blijven de klachten zich voordoen, dan kan er ook worden gekozen om de hielspoor te verwijderen door middel van een kleine operatieve ingreep.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips