Een goede levensstijl om botontkalking te voorkomen

De botten in ons lichaam zorgen voor een stevig lichaam. Dat is de gewoonste zaak van de wereld, maar als je ouder wordt zullen ook je botten aan kracht inboeten. Dat is het gevolg van allerlei oorzaken, zoals een veranderende hormoonspiegel en aanpassingen in de manier van leven. Die hebben allemaal tot gevolg dat je lichaam minder calcium aanmaakt. De botten worden poreus en kunnen gemakkelijker breken. Dit tekort aan calcium heet osteoporose of botontkalking en is niet te genezen. Maar je kunt het wel voorkomen door je botten sterk te houden, simpelweg door je levensstijl een beetje aan te passen.

Wanneer ontstaat botontkalking?

Met botontkalking moet je al rekening houden op vrij jonge leeftijd. Vrouwen krijgen al last van botontkalking als ze in de menopauze zijn. Vanaf dat moment zal de botdichtheid afnemen. Het is als vrouw dus goed om daar vanaf je vijftigste rekening mee te houden. Bij mannen begint botontkalking rond hun zestigste. In hoeverre dit leidt tot osteoporose verschilt van persoon tot persoon. Erfelijkheid speelt daarbij een rol, evenals de levensstijl. In dit artikel gaan we met name in op de dingen die je zelf kunt doen om botontkalking te voorkomen.

Extra calcium door goede voeding

Een kleine aanpassing van het voedsel is al voldoende zijn om extra calcium binnen te krijgen. Want zo simpel is het om botontkalking tegen te gaan. Noten, peulvruchten en groenten bevatten kleine hoeveelheden calcium. Dat zijn producten die iedereen in zijn voeding kan opnemen. Zuivel bevat heel veel calcium. Het is goed om er een gewoonte van te maken om elke dag voldoende zuivel te nemen door de dag te starten met een flinke bak kwark of een glas melk. Wie geen zuivel kan verdragen of uitsluitend veganistisch voedsel eet kan als alternatief een sojadrink met toegevoegd calcium en vitamine B12 nemen.

Zoek de zon op

Door regelmatig naar buiten te gaan werk je ook aan sterke botten. De zon stimuleert de huid om vitamine D aan te maken en dat zorgt ervoor dat er gemakkelijker calcium kan worden opgenomen door je botten. Een andere manier om extra vitamine D binnen te krijgen is regelmatig vette vis te eten. Producten als bak- en braadvet, halvarine en margarine bevatten ook vitamine D, maar dat heeft weer andere gezondheidsrisico’s. Natuurlijk kun je ook vitamine D als pillen innemen. Dat wordt geadviseerd voor mensen met een getinte huid, vrouwen boven de 50 en mannen boven de 70.

Kalktabletten slikken

De meest gemakkelijke manier om extra kalk binnen te krijgen is door kalktabletten te slikken. Deze tabletten zijn in te nemen met een glas water. Wie moeite heeft om tabletten door te slikken kan bruistabletten oplossen in water en dat opdrinken. Kalktabletten worden aanbevolen voor mensen die prednison gebruiken. Van prednison is bekend dat osteoporose daar een bijwerking van is. Die kan met kalktabletten worden voorkomen. Als botontkalking een gevolg is van een lage hormoonspiegel is Androgel een middel dat dit effectief kan tegengaan.

Slechte gewoonten afzweren

De kans op osteoporose is voor een deel erfelijk bepaald. Als je ouders last hebben gehad van botontkalking is dat een signaal om tijdig te beginnen met het aanvullen van de calcium in je lichaam. Ongezonde gewoonten, zoals roken en veel alcohol drinken zijn ook oorzaken van botontkalking. Nicotine blokkeert de vorming van nieuwe botcellen, die je nodig hebt om je botten sterk te houden. De negatieve bijwerking van alcohol is ervoor dat je lichaam extra calcium verliest via de urine. Er wordt geadviseerd om liefst helemaal geen alcohol te drinken. Als dat niet kan, beperk het alcoholgebruik dan tot maximaal één glas per dag.

Voorkom stilzitten en ga bewegen

Om sterke botten te houden is het van groot belang dat ze regelmatig worden belast. Eén van de beste manieren om je botten in conditie te houden is dat je regelmatig gaat bewegen. Het helpt al als je 30 minuten per dag beweegt, ofwel 2,5 uur per week. Maar als je de mogelijkheid hebt om meer te bewegen is dat alleen maar positief. Bij bewegen hoef je niet te denken aan intensief sporten. Het is al voldoende als je veel gaat wandelen. Dat is niet alleen goed voor je botten, maar voor je hele lichaam. Wandelen is bovendien ontzettend leuk.

Conclusie: begin op tijd met extra calcium

In dit artikel heb je kunnen lezen dat het niet zo moeilijk is om botontkalking te voorkomen. Door op tijd te beginnen met het aanvullen van een mogelijk calciumtekort en door in beweging te blijven kun je veel problemen voorkomen. Een wees eerlijk: alle aanbevelingen hebben ook andere positieve effecten. Want je algehele conditie blijft daardoor beter op peil. Door regelmatig de deur uit te gaan ben je ook verzekerd van de nodige sociale contacten.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips