Buikspierstelsel

Het buikspierstelsel wordt naar plaats ingedeeld: in mediale (vooraan liggende), laterale (aan de zijkant liggende) en diepliggende buikspieren. Deze drie dunne platte spieren van de buikwand zijn voortzettingen van de tussenribspieren (intercostalmusculatuur).

Deze spieren, de buitenste schuinverlopende buikspier (musculus obliquus abdominis externus), de binnenste schuinverlopende buikspier (musculus abdominis internus) en de dwarsverlopende buikspier (musculus transversus abdominis), gaan in het midden over in platte pezen. Hier, in het voorste gedeelte van de buikwand, vormen ze een schede (rectusschede), die de beide rechte buikspieren (musculus rectus abdominis) omhult.

De rechte buikspier bestaat uit een verticaal lopende spier die in twee banen – links en rechts van de navel – van het borstbeen en de onderrand van de borstkas naar het schaambeen en de schaambeenvoeg (symfyse) loopt. Daardoor wordt het buikspierstelsel een eenheid, die bestand is tegen de druk van de ingewanden. Buikspieren werken ook mee aan het buigen, het draaien en het zijwaarts bewegen van de romp.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips