Tonische nekreflex

De tonische nekreflex, of asymmetrische tonische nekreflex, is een reflex bij pasgeborenen. Als de baby het hoofd opzij draait, strekken de arm en het been zich aan die kant en buigen de arm en het been aan de andere kant. Deze reflex voorkomt dat de baby omrolt en blijft aanwezig totdat de juiste neurologische en motorische vaardigheden zijn ontwikkeld.

Deze reflex verdwijnt na ongeveer drie à vier maanden en wordt vervangen door een symmetrische tonische nekreflex. Deze reflex treedt op als het hoofd opzij wordt gedraaid terwijl de baby op de rug ligt. De schouders en romp draaien dan in dezelfde richting, waardoor de baby zich van de rug op de buik kan draaien. Deze reflex verdwijnt weer rond de tiende maand van het eerste levensjaar. Afwezigheid of het niet verdwijnen van deze reflexen kan wijzen op een beschadiging van het centrale zenuwstelsel.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips