Babinski-reflex

De Babinski-reflex, genoemd naar de Franse neuroloog Josef F. F. Babinski, treedt op als er stevig wordt gewreven over de zijkant van de voetzool. Dit veroorzaakt dorsiflexie (rugwaartse buiging) van de grote teen en spreiding van de andere tenen. Deze reflex is normaal bij pasgeborenen. Als deze reflex voorkomt bij kinderen of volwassenen kan dit wijzen op een neurologische beschadiging, gewoonlijk een beschadiging in de piramidebanen.

Een tegenovergestelde reflex, de plantaire reflex (voetzoolreflex) is een oppervlakkige reflex die voorkomt bij oudere kinderen en volwassenen. Deze reflex is makkelijk op te roepen. Met een niet al te scherp voorwerp wrijft de arts over de zijkant van de voetzool, vanaf de hiel tot aan de bal van de voet en dan via de bal van de voet tot aan de grote teen. Hierdoor moeten alle tenen zich krommen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips