Pupilreflex

De pupillen van het oog trekken zich automatisch samen als reactie op helder licht. Hierdoor wordt de hoeveelheid licht beperkt die in het oog valt. Daartegenover worden de pupillen groter als er weinig licht is, zodat er toch voldoende licht in de ogen valt. De spieren van de iris trekken zich samen en ontspannen zich als reactie op licht. Dit wordt de pupilreflex genoemd. Afwezigheid van deze reflex kan wijzen op neurologische problemen of andere aandoeningen.

Het syndroom van Adie is een aandoening waarbij de getroffen pupil groter is dan de andere pupil en waarbij de pupil zich niet goed verwijdt of vernauwt als reactie op licht. De Argyll Robertson pupil is een aandoening die vaak wordt veroorzaakt door syfilis en waarbij de pupil klein en onregelmatig van vorm is. Schade aan de iris kan problemen geven bij het wijder worden en vernauwen van de pupil.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips