Geconditioneerde reflex

Een geconditioneerde reflex is een reflex die is aangeleerd door een ervaring. Dergelijke reflexen ontwikkelen zich langzaam door een zich steeds herhalende, externe stimulans. Deze conditionering leidt tijdens het leven tot de vorming van nieuwe zenuwbanen en verbindingen in het zenuwstelsel. Het proces waarbij deze reflexen worden aangeleerd, wordt conditioneren genoemd. Een van de bekendste voorbeelden van geconditioneerde reflexen is het hondje van Pavlov.

Ivan Petrovich Pavlov (1849-1936), een Russische fysioloog, ontdekte een patroon van door stimulansen gestuurd leren en dan vooral de manier waarop de fysiologie van de spijsvertering wordt bestuurd. Voor dit experiment leerde Pavlov enkele honden dat zij zouden worden gevoederd als zij een bel zouden horen. Het rinkelen van de bel was de externe stimulans die steeds werd herhaald op het moment dat de honden eten kregen. Het resultaat hiervan was, dat de honden begonnen te kwijlen als zij de bel hoorden, omdat zij wisten dat zij dan eten zouden krijgen.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Sommige wetenschappers betwisten dat de conditionering van die hond niet noodzakelijk toepasselijk is op een mens. Ik heb vastgesteld dat het wel mogelijk is bij een mens. U zenuwachtig of bang voelen en terzelfdertijd hoofdpijn EN KEELPIJN krijgen. Ieder maal. Een geconditioneerde reflex. Of zoals ik hoorde: “iedere maal dat een persoon een bepaald soort werk begon kreeg hij pijn”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips